Žetveni festival Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale

19

Žetva je gotova, vrijeme je zabave – s tim sloganom najavilo je drugi žetveni festival Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale, za kojeg su i sada pripremili šaroliki program.

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale važan je bastion Mađara u Osijeku, njegovi članovi su aktivni kroz cijelu godinu, vode mješoviti zbor, folklornu skupinu, a sada već i dramsku skupinu. U svome sjedištu redovno se okupljaju kako bi njegovali mađarske običaje i kulturu. Jedan od ciljeva okupljanja im je zajedničko druženje. Na godišnjoj razini, organiziraju brojna događanja. Prošle godine, žetvene svečanosti su organizirali po prvi puta s namjerom stvaranja tradicije, što se pokazalo uspješnim, baš kao i ove godine.

Prošle subote okupili su se na dvorištu sjedišta udruge, koje je bilo prigodno ukrašeno, ovdje su okupljeni mogli vidjeti izložbu ručnih radova sekcije udruge, a na otvorenju su se predstavili dramska sekcija udruge i folklorna skupina DZMH Čardaš iz Suze. Blagoslovili su pšenicu, te nakon toga otplesali zajednički čardaš i s time postavili temelje za dobro raspoloženje za večernji bal na kojemu je svirao bend Pertlik.

Događanje je svojom nazočnošću uveličao János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.