Zenés újévköszöntés Kórógyon

170
korogy

Az Öregfiúk zenekar egy régi hagyományt keltett életre: 45 háznál köszöntött zenés énekszóval újévet.

A múltban Kórógyon számos népszokás élt. Ezek közül sokat már csupán az idősebbek emlékezete őriz, ám azért vannak olyan hagyományok, amelyeket napjainkban is gyakorolnak. Az egyikről már majdnem teljesen megfeledkeztek, ám a helybéli Öregfiúk zenekar 40 évnyi kihagyás után felelevenítette.

Legalább százéves hagyomány

Az újévi köszöntés szokása régen élő hagyomány volt. A mai Öregfiúk zenekar tagjai 40 évvel ezelőtt még fiatalok voltak, akik rendszeresen szolgáltatták a talpalávalót a szilveszteri bálokban. Mikor elérkezett az éjfél, a himnusz eljátszását követően egy templomi énekkel kívántak boldog új évet a jelenlevőknek. Ezzel megkezdődött a köszöntés, hiszen a zenészek elindultak a falu egyik végéről, és házról házra járva az ablak alatt elhúzták a köszöntő dalt. Az új év első órájától a késő esti órákig tartott, mire a zenészek felköszöntötték az egész falu népét. Ezt a kedves szokást azonban az utóbbi negyven évben egyáltalán nem gyakorolták.

45 háznál jártak

Az Öregfiúk, név szerint id. Izsák János, id. Mezei József, Szántó Miska, Szántó Pista és Zámecsnik Pista idén baráti kérésre indultak el újévet köszönteni a régi hagyomány szerint.

– Rokonok, barátok kérték tőlünk, hogy ilyen formában köszöntsük őket újév napján. Elsején reggel indultunk, és a tervezett 15 ház helyett 45 helyen jártunk, így este hatig tartott a köszöntés. Elsősorban az idősekhez mentünk, hiszen ők azok, akik még emlékeznek erre a szép szokásra. Nagyon sokan meg is lepődtek és meg is hatódtak. Ilyenkor a háziak kijönnek az utcára, megkínálnak bennünket valamivel. Reméljük, hogy ha az egészségünk engedi, jövőre is ilyen formában kívánhatunk minden jót falubelijeinknek – tudtam meg id. Izsák Jánostól.

A százéves hagyomány újjáélesztése tehát nagyon jó fogadtatásra talált az idősebbek körében Kórógyon, és reméljük, hogy a fiatalok is követni fogják az Öregfiúkat ezen a téren.