Zenés újévköszöntés Kórógyon

208
krgyi-regfiuk-1

Kórógy – A kórógyi Öregfiúk zenekar tavaly elevenített föl egy régi hagyományt, amikor is a fél falut bejárták, és zenés újévi köszöntéssel tértek be az idősebbek által lakott házakba. Idén pedig már hetvennél is több családnak tették vidámabbá a 2012-es év első napját.

Az újévi köszöntés korábban Kárpát-medence szerte szokás volt. Vannak olyan vidékek, ahol a szilveszteri bál után a fiúk járták végig a házakat énekelve. Kórógyón a szilveszteri bál zenéjét szolgáltató muzsikusokra hárult ez a feladat.

A mostani Öregfiúk zenekar tagjai már négy évtizeddel ezelőtt is rendszeresen szolgáltatták a talpalávalót a szilveszteri bálokban. Mikor elérkezett az éjfél, a magyar himnusz eljátszását követően egy templomi énekkel kívántak boldog új évet a jelenlevőknek, ezzel kezdetét vette a köszöntés. A zenészek elindultak a falu egyik végéről, majd az utcára nyíló ablakok alatt elhúzták az újévköszöntő dalt. Természetesen a háziak szívesen látták őket, itallal kínálták őket, elbeszélgettek velük, így nem csoda, hogy az új év első órájától a késő esti órákig tartott, mire a zenészek felköszöntötték az egész falu népét. Ezt a kedves szokást azonban az utóbbi negyven évben egyáltalán nem gyakorolták. Tavaly elevenítették föl újra, amikor barátaik, rokonaik kérésére indultak zeneszóval újévet köszönteni január elsején, akkor a tervezett 15 családi ház helyett 45-nél jártak, és mivel azt tapasztalták, hogy igencsak kedvező volt a fogadtatása a hagyomány fölelevenítésének, úgy gondolták, idén sem hagyják ki.

– Tavaly csak az idősebbeket jártuk körbe, de idén már sokan a fiatalabbak közül is kérték, hogy térjünk be hozzájuk. Az udvarba lépve először az egyházi éneket játszottuk el, majd megkérdeztük, melyik a gazda nótája. Volt, ahol tovább időztünk, kávéval és itallal is megkínáltak bennünket, amit nem illik visszautasítani, így késő estig eltartott a köszöntés. Annak ellenére, hogy mostanában már nem zenélünk aktívan, több föllépésünk is volt tavaly, és már az idei évre is van meghívásunk – mondja id. Izsák János, a zenekar egyik tagja.

Tehát idén is sikere volt ennek a hosszú idő után felelevenített hagyománynak, a kórógyiak vidám zeneszóval kezdhették az idei évet.