Završna svečanost 2024. – Oproštaj od osnovne škole

12

Prošlog tjedna u mađarskim obrazovnim ustanovama oprostili su se od učenika osmog razreda. Mlađi učenici su se dirljivim govorima oprostili od svojih kolega u Lugu, Zmajevcu, Korođu i Osijeku.

Oproštaj od osnovne škole je dirljiv i značajan događaj, jedna od važnih prekretnica u životu učenika. Na taj dan, učenici se opraštaju od škole u kojoj su godinama učili, razvijali se i sklapali prijateljstva. Tijekom svečanosti, učenici se zahvaljuju svojim učiteljima na podršci i smjernicama dirljivim govorima, lijepim pjesmama i recitacijama. Ova svečanost ne simbolizira samo završetak jednog poglavlja, već i novi početak, jer učenici s uzbuđenjem iščekuju srednjoškolske godine koje donose nove izazove i mogućnosti. Na kraju svečanosti, učenici simbolično napuštaju školsku zgradu, noseći cvijeće i uspomene u rukama, a u srcima svijest da počinje novo, uzbudljivo razdoblje njihovog života.

Završna svečanost također je vrijeme za prisjećanje na zajedničke doživljaje: prisjećaju se uzbuđenja prvog dana, zajedničkih izleta, natjecanja i prijateljstava koja su se razvijala tijekom godina. Roditelji, bake i djedovi, braća, sestre i prijatelji također prisustvuju svečanosti, ponosno promatraju uspjehe svoje djece, unuka, braće i sestara.

Za ravnatelje i učitelje, ovi trenuci su također emocionalni, jer se opraštaju od učenika koje su godinama vodili i podržavali. Na kraju svečanosti, kada osmaši izlaze iz škole, često se suze i osmijesi miješaju na licima prisutnih. No, u svima je prisutna nada da će djeca uspješno savladati izazove srednje škole i kasnijeg života. Tako svečanost govori i o prošlosti i o budućnosti, o postignućima i prilikama koje ih čekaju, pretvarajući ovu posebnu svečanost u lijepu uspomenu za sve prisutne.

Osnovna škola Lug

-Za mene je ovo dirljivo događanje, ovo mi je bila prva završna svečanost od kako sam ravnateljica. Oprostili smo se od 12 učenika osmog razreda. Nakon završne svečanosti, slijedio je program povodom kraja školske godine na kojoj su nastupili učenici škole. Svaki naš zaposlenik i učenik zavređuju sve pohvale za organizaciju, od ove školske godine mogli smo se oprostiti sa zbilja lijepim programom – izjavila je za naš list Viktorija Kelemen, ravnateljica Osnovne škole Lug.

Na svečanosti u Lugu prisutni su bili i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara.

Osnovna škola Korog

Završna svečanost u Korođu održana je 21. lipnja. Oprostili su se od četiri učenika koji će od jeseni svoje srednjoškolsko obrazovanje započeti u jednoj novoj ustanovi. U skladu s običajima u Korođu od osmaša su se oprostili sa po jednim jedinstvenim, ručno izrađenim zamotuljkom, torbom.

Osnovna škola Zmajevac

U školi u Zmajevcu i u područnoj školi u Novom Bezdanu je završilo djetinjstvo za osmaše. Pod vodstvom svoje razrednice još su jednom prošli kroz učionice u kojima su proveli toliko vremena u proteklom razdoblju. Zidovima su odzvanjale pjesme za rastanak, a u očima učenika zablistala je i pokoja suza ili dvije.

Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku

S završnom svečanosti zajedno s programom za završetak školske godine oprostili su se učenici osmog razreda. Sada se nalaze pred velikom odlukom, jer su došli do jedne od ključnih faza u svom životu. Mnogi već znaju koju srednju školu žele upisati, dok će drugi odluku donijeti tek u posljednjem trenutku. Ono što je sigurno jest da će ova odluka oblikovati njihov budući život.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.