Zarándokok messzi földről

0
184
Csngmise320130518

Csángó mise vasárnap a Dunán


A csíksomlyói pünkösdi búcsú jeles eseménye a csángó mise. A szertartást a Duna vasárnap felvételről közvetíti. A szentbeszédet Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondja.

Több évszázados hagyományt tesz közkinccsé a közmédia június 9-én vasárnap: a Duna felvételről közvetíti a csíksomlyói búcsú csángó miséjét. A május 18-ai, szombati szertartás felvételébe a nézők 9.30 órakor kapcsolódhatnak be.

A misének hagyományosan a csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplom ad otthont. A kapcsolat a régmúltra tekint vissza, az egyházközség a csángó zarándokok ellátásáért cserébe Moldvában fakitermelési jogot kapott. Idén a Moldvából és Gyimesből összegyűlt hívek, Csík legrégebbi templomának felújítása miatt, a kegytemplomban gyülekeztek. Sokan szekerekkel érkeztek, mások, őseik hagyományát követve, a hosszú utat – imádságos szívvel – gyalog tették meg.

A misét Hefler Gábor, gyáli plébános celebrálta, a szentbeszédet Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodója mondta. A két papot szoros barátság fűzi egymáshoz, a Magyarországról jött vendég is az Alapítvány patrónusa.

„Lehetne arról is gondolkodni, mennyire hiszünk mi Istenben, egymásban, magunkban, de ettől csak elkedvetlenednénk – kezdte prédikációját a Hit évére utalva az árvák gyámolítója. – Inkább azon elmélkedjünk, mennyire hisz Isten az emberiségben, mennyire értjük meg a szeretet parancsát. Jézus eljövetele ad feleletet e kérdésre is.”

A templom azon a szombaton is zsúfolásig megtelt. A pusztinai gyermekkórus Nyisztor Ilona vezetésével érkezett, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum diákjai is szép számmal vettek részt az ünnepi misén. A szertartáson csángó népénekek és himnuszok csendültek fel, az orgonán Borcsa Gergely csobotfalvi kántor játszott. 

Adás: 2013. június 9., vasárnap (Duna 9.30)

Szerkesztő: Mucsányi János