Zahvaljujući DZMH i vladi Mađarske za učenike škole u Korođu užina je besplatna

U svakoj mađarskoj školi užina je besplatna za sve učenike

Ponovno je besplatna užina za učenike Osnovne škole Korođ, zahvaljujući potpori DZMH i vlade Mađarske.

Od četiri mađarske obrazovne ustanove, tri se nalaze u Osječko-baranjskoj županiji, dok je jedna, Osnovna škola Korođ, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U ustanovama u kojima se obrazovanje odvija na mađarskom jeziku, DZMH i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, preuzeli su troškove objedovanja učenika u 2018. godini do kraja godine. Dakle, u osnovnim školama u Lugu i Zmajevcu, te u njihovim područnim školama – u Vardarcu, Kopačevu, Suzi, Kotlini, Novom Bezdanu – kao i u Korođu i u Obrazovnom centru Mađara u Osijeku, učenici su besplatno užinali do prosinca. U 2019. godini, financiranje obroka u školama već je bilo u proračunu Osječko-baranjske županije, tako je taj problem bio riješen u mađarskim školama u Baranji, te u Obrazovnom centru Mađara u Osijeku međutim, u školi u Korođu je još uvijek ostao taj problem.

Iz tog razloga, u školama Vukovarsko-srijemske županije školski obrok moraju plaćati roditelji, što za obitelji predstavlja značajan trošak. Međutim, DZMH jednako je bitan svaki učenik koji se školuje u mađarskoj obrazovnoj ustanovi, tako su smatrali važnim riješiti besplatan školski obrok u školi u Korođu. U Osnovnoj školi Korođ jednu polovinu troška školskog obroka  financiraju DZMH i vlada Mađarske, dok drugu polovinu financira Općina Tordinci.

-U jednom od zaloga našega opstanka, kvalitetnom obrazovanju mađarskih učenika u Hrvatskoj, ne bi smjelo biti pitanja nedostatka novca. Iz tog razloga u DZMH činimo sve u svrhu toga, da osim što osiguramo kvalitetno obrazovanje, pomažemo obiteljima glede troškova školovanja – izjavio je za naš list Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Općina Tordinci i DZMH u školske obroke djeci doprinose sa 3 po 3 kune dnevno kroz školsku godinu, dakle od 5. rujna sve do 21 lipnja.

-Ovim putem zahvaljujemo na potpori obim stranama, za našu školu to znači jako puno – rekla je Emma Sesvećan, ravnateljica Osnovne škole Korođ.

-Za nas, roditelje, ova potpora stvarno znači puno, jer samo obrazovanje jednog djeteta značajan je trošak. I, djeca su zadovoljna užinom, stvarno smo zahvalni na pomoći – rekao je Janoš Ižak, roditelj.

Kod Irene Ambruš u obitelji su četiri djeteta, od kojih dvoje školaraca.

-Ova pomoć stvarno nam dobro dođe, jer smo mnogobrojna obitelj. Danas, kada sve poskupljuje i životni troškovi su sve veći, izrazito smo zahvalni na pomoći – izjavila je Irena.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.