ZAHVALJUJEMO SE VLADI MAĐARSKE! Više od dva milijuna eura potpore za tvrtke triju mađarskih poduzetnika

491

Program gospodarskog razvoja Baranje pokrenut je 2017. godine na osnovi strategije ruralnog i gospodarskog razvoja DZMH, u početku vlada Mađarske podržavala je manje projekte, sada su sazreli uvjeti kako bi se u Hrvatskoj mogla ostvariti i veća ulaganja. Razvojne projekte za triju mađarskih poduzetnika, pod svečanim okolnostima, predao je Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova i trgovine, u Osijeku, Kneževim Vinogradima i Majškim Međama.

Osijek, Kneževi Vinogradi, Majške Međe. Tri tvrtke koje vode Mađari, tri različite grane, više od dva milijuna eura potpora zahvaljujući vladi Mađarske, koju su poduzetnici zatražili kroz partnera, Zaklade Economica Hungarica. Od 2017. godine, Zaklada je kroz 14 krugova vodila brigu za više od 1000 projekata.

-Zahvaljujući povjerenju vlade Mađarske, mi nadziremo i osiguravamo održavanje tih projekata. Sva tri projekta, koja su sada predana, velikih su razmjera, što znači da vrijednost pojedinog projekta prelazi pola milijuna eura. S jedne strane, to je velika pomoć poduzetnicima, s druge strane, nosi i veliku odgovornost, jer svi su oni preuzeli odgovornost za otvaranje novih radnih mjesta i ulogu integratora prema malim poduzetnicima. Nadamo se, da poduzetnici koji sudjeluju u tim „de minimis“ potporama, još više mogu doći do izražaja – rekla je Hajnalka Palizs-Tóth predsjednica Zaklade Economica Hungarica.

Hajnalka Palizs-Tóth

Predani su prvi projekti velikih razmjera u Baranji

Dotični projekti imali su gornju granicu i poduzetnici su morali osigurati vlastita sredstva kako bi se ta ulaganja mogla ostvariti, a neki su pridonijeli i više. Na primopredaji je sudjelovao i Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova i trgovine za razvitak regionalnog i pograničnog gospodarstva, koji je ovu prigodu nazvao praznikom.

Péter Kiss-Parciu

-To su stvarno lijepa unapređenja, mogli smo pružiti potporu farmaceutskoj tvrtki, tvrtki koja se bavi poljoprivredom i logistikom, te jednu tvrtku koja se bavi očuvanjem okoliša. Taj program smo pokrenuli s ciljem kako bi mogli razvijati i podržati područja naseljena Mađarima i s time pridonosimo ostanku i boljitku u domovini ovdašnjim mađarskim zajednicama. Od 2017. godine, u okviru programa u Hrvatskoj, bila su ostvarena ulaganja u vrijednosti od 8 milijardi HUF, od toga je vlada Mađarske osigurala 4,7 milijardi – izjavio je zamjenik državnog tajnika.

Jankovics: „Time će se otvoriti više od 20 novih radnih mjesta!“

Róbert Jankovics, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i saborski zastupnik, u svome govoru je rekao, kako su postigli te ciljeve koje je ranije sebi zacrtala DZMH, odnosno ne bave se samo kulturom, tradicijom, njegovanjem materinjeg jezika već i gospodarstvom.

Róbert Jankovics

-Iskreno se nadam kako će sada otvoreni projekti poticati Mađare u Hrvatskoj da vrijedi ostati i razvijati se u domovini. Uspjeli smo razviti infrastrukturu triju tvrtki u mađarskom vlasništvu u koje je uloženo više od dva milijuna eura mađarskih proračunskih sredstava. Time će se otvoriti više od 20 novih radnih mjesta, i to uveliko pridonosi ciljevima koje je DZMH zacrtala – naglasio je saborski zastupnik.

Na svečanom otvorenju prisutan je bio dr. Csaba Demcsák, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu, odnosno dr. Zoltán Császár, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku.

Zahvaljujući potporama jedna od Ljekarne Tripolski potpuno je obnovljena

Prvu privatnu ljekarnu u Osijeku otvorila je Marta Tripolski 1991. godine, u jednom jako teškom, ratom pogođenom razdoblju, kada je u opskrbi lijekova vladala velika kriza. Godine 1994. u krugu ustanove djelovale su samo dvije ljekarne koje je vodila gospođa Marta sa sinom, Žoltom Tripolskijem. Danas djeluje 14 ljekarni, većinom na području Osječko-baranjske županije, koje samostalno vodi Žolt Tripolski. Tijekom godina, uzevši u obzir promjene u potrebama stanovništva, konstantno su širili svoje usluge, što je pridonijelo razvoju poslovanja. Zahvaljujući njima, istočna regija Hrvatske proširila se još jednom uslugom, jer ljekarna u osječkoj Kanižlićevoj ulici nudi drive-in uslugu, koja pruža mogućnost dobivanja lijekova propisanih od liječnika iz vozila. Može se reći da su se Ljekarne Tripolski izborile za svoje mjesto na tržištu prodaje lijekova u regiji. Rade stabilno i rastu, uvijek imajući u vidu stav osnivačice Marte Tripolski: „Uvijek sam bila pionir“.

-Danas smo otvorili petu ljekarnu u Osijeku, od ukupno 14. Ova ljekarna prati najnovije trendove, u skladištu smo smjestili ljekarničkog robota koji olakšava inventuru i isporuku lijekova. Osim toga i laboratorij smo opremili s najmodernijom opremom, a iznad ljekarne mjesto su dobile i dvije liječničke ordinacije. Ovaj projekt ne bismo uspjeli ostvarili bez pomoći vlade Mađarske, tako sam vrlo zahvalan na pomoći- izjavio je Žolt Tripolski, vlasnik projekta.

Lanac ljekarni zapošljava 68 djelatnika, zahvaljujući ovom projektu otvoreno je šest novih radnih mjesta. Na mjestu stare zgrade u Neretvanskoj ulici izgrađena je nova ljekarna koja je prohodna bez prepreka. Prizemlje je sa slijedećim katom povezano stepenicama i liftom, te je napravljeno i jedno parkirno mjesto. Proračun natječaja uključio je i opremanje laboratorija, te cjelokupan namještaj u zgradi od officine do ureda, laboratorija, od skladišta, garderobe do dvije liječničke ordinacije. Pored svega, izgrađeno je i potpuno automatizirano (robot) skladište.

Približili su budućnost u BP Grupi u Kneževim Vinogradima

Tvrtka BP Grupa, čiji je vlasnik mađarski poduzetnik Atila Borbaš, svoju djelatnost započela je 1997. godine. U proteklim godinama, BP Grupacija izrasla je u poznatu i stručno priznatu tvrtku i postala je jedan od lidera regije. Tvrtka u ponudi ima široku paletu termoplastičnih proizvoda, prvenstveno se bavi izradom sustava za pročišćavanje otpadnih voda koji zadovoljavaju europske standarde i služe za očuvanje okoliša. Na početku su proizvodili jednostavne plastične spremnike za prehrambenu, kemijsku industriju i u kućanstvu, u obliku zatvorenih spremnika za vino, vodu, alkoholnih pića i za spremanje ostalih namirnica. Novi proizvodni pogon otvorili su 2010. godine, s kojim su uspješno povećali proizvodne kapacitete. Na temelju dotadašnjih rezultata i provedenog istraživanja tržišta 2013. godine, započeli su sa proizvodnjom sustava za pročišćavanje otpadnih voda. Njihova konkurentnost može se mjeriti, ne samo lokalno, već i regionalno. Posjeduje podružnice u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj i na Novom Zelandu, gdje njihovo poslovno načelo „Budućnost postoji“ djeluje s izuzetnim rezultatima.

-Razvijamo jedan kompleks, jednu poslovnu zgradu s laboratorijem i dvoranom za sastanke. Drugi dio projekta je jedan proizvodni, razvojni sektor i proširenje skladišta. Osobno mislim, da ova potpora pored financijske podrške ima još jedan važan značaj, a to je da nisu zaboravili na nas, Mađare preko granice. Vrlo smo zahvalni vladi Mađarske na ovoj potpori – rekao je Atila Borbaš, vlasnik projekta.

Fermopromet d.o.o. u Majškim Međama proširio je skladišne kapacitete svojih silosa na približno 100 tisuća tona

Fermopromet d.o.o. osnovao je 1990. godine poduzetnik mađarskog porijekla, Hubert Kišpal. Osnovna djelatnost tvrtke je poljoprivredna proizvodnja na vlastitim i zakupljenim poljoprivrednim površinama na kojima uzgajaju osnovne poljoprivredne usjeve – ječam, žito, kukuruz, suncokret, soja i uljana repica. Osim toga, bave se i trgovinom, skladištenjem, preradom žitarica, odnosno lovnim turizmom. Šest godina nakon mirne reintegracije u Baranji, tvrtka je 2003. godine započela s intenzivnim razvojem. Tvrtka je 2009. godine započela izvoz vlastitih proizvoda na talijansko, mađarsko, slovensko, bosansko-hercegovačko i srpsko tržište. Fermopromet d.o.o. u Hrvatskoj obrađuje 2872 ha vlastitog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta,  zajedno s malim kooperantima, koji gospodare na 4500 ha zemljišta. Fermopromet grupacija posjeduje silose na šest lokacija, od kojih se jedan nalazi u Majškim Međama, u sjedištu tvrtke, to je u Hrvatskoj najveći silos. Kapacitet tih silosa bio je 92000 tona, koje su povećali sa još 6200 tona, zahvaljujući ovoj potpori. Izgradnji novih silosa i proširenju poljoprivredne mehanizacije vlada Mađarske pridonijela je s približno 800 tisuća eura potpore.

-U našem slučaju radi se o investiciji od oko 2 milijuna eura. Pored proširenja silosa u Majškim Međama obnovili smo i jedan silos u Dardi, povećali smo ulazne i izlazne kapacitete. Proširili smo i poljoprivrednu mehanizaciju, što nam uveliko olakšava posao. Zadnjih mjeseci smo se dalje proširili, jer sam kupio Poljoprivreda dd. u Beremendu, i tamo imamo 2000 ha obradive površine u koje ćemo ulagati isto kao što to radimo i kod kuće. Rast je kod nas konstantan i tako se pokazuje potreba za stalnim proširenjem. Zahvaljujemo vladi Mađarske da su nas u ovome podržali – izjavio je Hubert Kišpal, vlasnik projekta.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.