Zagrebačko Kulturno društvo Ady dobilo je novi ugovor o najmu od Vlade Hrvatske

20

95-godišnje Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“ Zagreb udruga je s najdužom poviješću Mađara u Hrvatskoj. Okolnosti nikada nisu omogućile trajno rješavanje problema sjedišta udruge, pa su se tijekom desetljeća više puta selili.

Iako se tamo nalaze već nekoliko godina, prvi ugovor o najmu sadašnjeg sjedišta u Martičevoj ulici u Zagrebu udruga je dobila od vlasnika zgrade, Vlade Hrvatske, 2018. godine, kao rezultat iznimnog truda Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara.

Potpisivanje prvog ugovora o najmu u 2018. Goran Marić, ministar nadležan za nadzor državne imovine, Maria Komor Ranogajec, predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ Zagreb i saborski zastupnik Mađara Róbert Jankovics

Zakup iz 2018. produžen je na još tri godine 2021., ugovor istječe ove godine.

Hrvatski Sabor je 2023. godine izmijenio Zakon o nekretninama i pokretnim stvarima u vlasništvu hrvatske države, čime je omogućeno sklapanje ugovora o najmu nekretnina na zahtjev civilnih udruga na 5+5 godina, umjesto na 3+3.

Kulturno društvo „Ady“ je u siječnju 2024. resornom ministarstvu podnijelo zahtjev za produljenjem istekle zakupnine, na što su dobili pozitivan odgovor. Nakon provedene potrebne administrativne procedure, potpredsjednik Vlade Branko Bačić i Zoltan Balaž-Piri, potpredsjednik zagrebačkog Kulturnog društva „Ady“, u utorak su u nazočnosti Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, mogli potpisati novi ugovor o najmu.

Balázs-Piri Zoltán, Branko Bačić és Jankovics Róbert

Jankovics: „Bio je ogroman posao izmijeniti odgovarajući zakon nama u korist”

-Bio je to ogroman posao da se predmetni zakon izmijeni nama u korist, a mogu samo zahvaliti potpredsjedniku Vlade Branku Bačiću na velikom razumijevanju, što je omogućilo izmjene zakonskih članaka koji su nam važni. Zahvaljujući novom ugovoru, mađarska zajednica u Zagrebu sada se može osjećati sigurno cijelo desetljeće, a ujedno novi zakon daje i mogućnost doniranja, a mi ćemo nastojati pomoći Kulturnom društvu „Ady“ u narednim godinama kako bi postiglo potrebne uvjete – izjavio je za naš list Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH.

Zoltan Balaž-Piri: „Hvala Róbertu Jankovicsu i DZMH!”

-Ne mogu dovoljno zahvaliti našem saborskom zastupniku Róbertu Jankovicsu i DZMH, što smo danas uspjeli potpisati ugovor o najmu – rekao je za naš list Zoltan Balaž-Piri, potpredsjednik Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ u Zagrebu. – DZMH nam je stavila na raspolaganje iznos našeg duga za najamninu, zahvaljujući čemu su se stekli uvjeti za sklapanje ugovora. Kulturno društvo „Ady“ je sada na sigurnom, a idućih godina osigurat ćemo da se stvore potrebni uvjeti za donaciju i tada će se možda konačno riješiti problem sjedišta naše udruge – rekao je Zoltan Balaž-Piri.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.