Zagreb: Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske razgovarao je s čelnicima DZMH

41
Jankovics Róbert és Szijjártó Péter Zágrábban

Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, prošloga četvrtka je razgovarao s Róbertom Jankovicsem, saborskim zastupnikom Mađara u Hrvatskoj, predsjednikom DZMH i Oliverom Matijevićem, izvršnim predsjednikom DZMH.

– Između Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, koja ove godine slavi tridesetu godišnjicu osnutka i vlade Mađarske razvila se jedna strateška suradnja, naime na Róberta Jankovicsa,  legitimno izabranog voditelja i predstavnika mađarske zajednice u Hrvatskoj, ne računaju samo u Budimpešti, nego i u Zagrebu i u Osijeku – izjavio je za naš list Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, prošloga četvrtka nakon radnog sastanka uz ručak, na kojemu su strane raspravile aktualna događanja dvaju država i tekuću problematiku Mađara u Hrvatskoj. Između ostaloga, riječi je bilo i o trenutnim fazama investicija financiranih djelomično iz mađarskih, djelomično iz hrvatskih i lokalnih financijskih izvora.

– Dogovori su protekli u prijateljskom ozračju, kao i prije godinu i pol dana u Rijeci, kao i susret prošle godine u Baranji. Ovim putem i u Zagrebu je bilo prigode porazgovarati o aktualnoj politici, dogovoriti eventualne mogućnosti poboljšanja odnosa dvaju zemalja. Naravno, razgovarali smo i o detaljima izgradnje osnovne škole Petrinji, opće poznato je kako u potresu razrušenom gradu izgradnju u cijelosti pokriva mađarska vlada. Na dalje, razgovarali smo i o aktualnostima mađarske zajednice u Hrvatskoj sa stajališta nacionalne politike, odnosno o političkoj ulozi koju je DZMH preuzela na sebe kako u Budimpešti, tako i u Zagrebu. Osjećam da onaj sustav komunikacije koji smo ostvarili s mađarskom nacionalnom vladom 2010. godine, kojemu je osnova to, da ne kaže Budimpešta šta je to dobro za nas, već mi kažemo što bi to bilo najvažnije za nas. Na taj način dobivamo potporu iz Budimpešte, a u posljednjih 4-5 godina nas na taj način podupiru i iz Zagreba. Taj sustav, koji je osmislila DZMH, funkcionira, i današnji razgovor je dobar primjer tomu. I ja samo mogu vjerovati u to kako ćemo u narednim teškim godinama, koja nas čekaju zbog svih svjetskih događanja znati osigurati takve uvjete zajednici Mađara u Hrvatskoj u kojima će se ona moći dalje razvijati – rekao je nakon sastanka Róbert Jankovics.

Olivér Matijević, Róbert Jankovics, Péter Szijjártó, Gyula Budai i Csaba Demcsák