Zagreb: Laslo Molnar novi predsjednik kulturnog društva Ady Endre

0
59

Društvo je i prošle godine bilo iznimno aktivno, organizirali su brojna događanja. Među ostalima, prisjetili su se i mađarskih nacionalnih i vjerskih blagdana, s obzirom na epidemijsku situaciju, neke programe su organizirali u online formi.

Kulturno društvo uvijek je rado surađivalo s drugim društvima i institucijama u interesu promocije mađarske kulture i znanosti. Suradnja je konstantno uzorna s Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, s koordinacijom gradskih manjinskih vijeća i njihovim predstavnicima, Društvom mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, Veleposlanstvom Mađarske u Zagrebu, Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom Zagreb, Odredom izviđača Mađara „Zrínyi Miklós” i s DZMH.

Nakon izvješćivanja, na red je došao izbor predsjedništva, gdje je Laslo Molnar izabran za novog predsjednika.

Laslo Molnar i Maria Ranogajec-Komor

Na naše pitanje, Laslo Molnar je odgovorio kako će društvo uobičajene aktivnosti nastaviti i u budućnosti, osim toga ima i novih planova.

-Stupili smo u kontakt s Udruženjem vojvođanskih pjesnika, voljeli bismo s njima ozbiljnije surađivati u budućnosti i to iz razloga jer su pjesma i čitanje proze  način očuvanja identiteta, način formiranja osobnosti i imaju ulogu u razvoju zajednice – izjavio je za naš list Laslo Molnar.

Među zajedničkim programima s vojvođanskim udruženjem spomenuo je stručno usavršavanje i dramsko usavršavanje pedagoga, odnosno, ako se uspije ostvariti financijski okvir, organizirali bi sedmodnevni tabor za djecu koji bi funkcionirao kao radionica za talente. Osim toga, računaju na stručnu pomoć Vojvođana na polju pisanja natječaja i pripremaju se i za zajednički natječaj.  

-Moja prethodnica, Maria Ranogajec-Komor, dobro je vodila društvo, njen dobro osmišljeni rad nastavio bih i ja, želim nastaviti po toj utabanoj stazi, po kojoj je kulturno društvo Ady Endre uvijek i išlo – naglasio je novi predsjednik.

Maria Ranogajec-Komor, dijelom zbog svoje dobi, nije htjela nastaviti obnašati predsjedničku dužnost koja je trajala dva četverogodišnja ciklusa. Od Lasloa Molnara smo doznali, kako je Maria Ranogajec-Komor na skupštini proglašena predsjedničkim savjetnikom, što je ona rado prihvatila.