Zágrábban koncertezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

47

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ), Magyarország vezető szimfonikus zenekara 2023 tavaszán ünnepelte fennállásának százéves jubileumát, szombaton pedig Zágrábban adott koncertet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az elmúlt évtizedekben mintegy 40 országban közel 330 külföldi turnékoncertet adott. Kocsis Zoltán vezetésével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a bogotai Beethoven Fesztivál, 2011-ben pedig, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten.

Szombaton a zágrábi Lisinski hangversenyteremben koncertezett a legjobb magyar zenekar, egy rendkívüli karmesterrel és egy új gyöngyszemmel a világ komolyzenei koronáján. A zenekritika úgy jellemzi őket, mint „egy hatalmas potenciállal rendelkező zenekart, mely virtuóz zenészeinek koncentrált és érzékeny előadásával eléri a zenekari művészet káprázatos magasságait”. Bár sajnos még mindig nem jellemző, hogy ilyen csúcszenekarokat nők vezényelnek, a fiatal karmester, Alevtina Ioffe-ről úgy nyilatkoznak, hogy „nemzedékének egyik legérdekesebb karmestere”, és zenei interpretációi sok tekintetben felülmúlják férfi kollégáit. Mellette Aleksander Malofejev, a zongora ifjú orosz virtuóza is elkápráztatta a zágrábi közönséget.

A NFZ zágrábi koncertje a zágrábi Liszt Intézet és Magyarország zágrábi nagykövetsége társszervezésében valósult meg.