Zágráb és Somogy megye vezetőinek találkozója

129
09-kt-megye


Zágráb – Április 29-én, pénteken Zágráb megye és a magyarországi Somogy megye képviselőnek találkozójára került sor a fővárosban Berkes Imre, Zágráb megye magyar kisebbségi képviselőjének a szervezésében, ahol többek között a két önkormányzat kulturális és gazdasági jellegű együttműködéséről volt szó.

Tavaly együttműködési megállapodást írtak alá a Kaposvári Megyei Jogú Horvát Kisebbségi Önkormányzat és Zágráb Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat képviselői. A szerződést Csúcs Tibor, a kaposvári horvát önkormányzat és Berkes Imre, a Zágráb megyei magyar önkormányzat elnöke látta el kézjegyével. Baráti és kulturális együttműködés jött létre a horvátországi magyarok, illetve a magyarországi horvátok szervezetei között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően – a sokat hangoztatott hídszerep értelmében – került sor a múlt pénteki találkozóra, ahol Zágráb megye küldöttsége, élén a megyei közgyűlés elnökével, Damir Mikuljannal fogadta a magyarországi Somogy megye küldöttségét: Gelencsér Attilát, Somogy megye elnökét, Májer Istvánt és Csorba Ottót, a megye gazdasági ügyekkel, illetve turizmussal megbízott képviselőit. A találkozón jelen volt Csúcs Tibor és Berkes Imre is.

– A magyarországi küldöttség első horvátországi állomása Zaprešić volt, ahol a város polgármestere és munkatársai fogadták a somogyi küldöttséget, majd a zágrábi megyeházban került sor a két önkormányzat delegációinak a találkozójára. Tárgyaltak Magyarország uniós tapasztalatairól, valamint több együttműködési lehetőségről is. Különösen a gazdasági kapcsolatok területén volt szó konkrét dolgokról is, például egy adattár létrehozásáról, amelyben olyan vállalkozások szerepelnének, amelyek hajlandóak a másik megyében befektetni. Megbeszéltük azt is, hogy megszervezünk egy találkozót a két megye gazdasági képviselői részére. Mivel jelen volt mindkét részről a turizmussal megbízott képviselő is, így ezeket a lehetőségeket is boncolgattuk. Az ülést követően megtekintették a  zaprešići ipari övezetet, majd megállapodtunk abban, hogy legközelebb a magyarországi fél lesz a vendéglátó – nyilatkozta lapunknak Berkes Imre.