Za stradalnike potresa se prikupljalo i u mađarskim selima

0
20

Nakon katastrofe možemo biti svjedoci velikoga zajedništva. Humanitarne organizacije, udruge i vjerske zajednice su poslale svoje donacije potrebitima. Mađarske civilne organizacije i pojedinci također su organizirali prikupljanje donacija stradalnicima.

Katastrofe uvijek pomalo ujedine ljude, osobito nakon ovakve godine kakva je bila 2020. Davanje, volontiranje nas čine boljim ljudima. Bilo tko može postati žrtva, bilo tko može dospjeti u takvu situaciju da mu je potrebna tuđa pomoć.

-Čim smo čuli što se dogodilo na području Petrinje i Siska, odmah smo se počeli organizirati i za par sati smo teretni prostor mini busa napunili donacijama i već isti dan smo prema objavljenoj listi Hrvatskog crvenog križa dostavili pakete potrebitima – rekao je Dárió Kiss, sportski direktor nogometnog kluba Vardarac, i zahvalio se svima na pomoći.

- Reklám -

Slična je bila suradnja i u Lugu, gdje je mjesna organizacija DZMH organizirala doniranje. Venessza Benić, dopredsjednica područne organizacije, je rekla da je i njima uspjelo u nekoliko sati skupiti više stotina kila nekvarljivih prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu.

-Donacije smo razvrstavali, kako bi ih naknadno bilo lakše podijeliti, i to su nam i zahvalili u Crvenom križu Darda, kojima smo dostavili pomoć – rekla je Venessza, i dodala kako je pored deka, posteljine bilo skupljeno i puno odjeće, što još za sada nisu odnijeli ali će i to uskoro dostaviti stradalnicima, i ako bude bilo potrebe organizirat će još prikupljanja potrepština. Svima je zahvalila na donacijama, i prijevoznicima iz Luga, na prijevozu.

-U Kopačevu je Klaudia Novački organizirala doniranje, i ona se savjetovala sa Crvenim križem iz Darde; nakon što su se skupili velikodušni prilozi, došli su po pakete i odnijeli ih.

-U Kopačevu, što se naknadno saznalo, se skupljalo na još dva mjesta. I od tada nas puno njih pita kada ćemo opet prikupljati pomoć, pa tako čim bude bilo potrebe organizirat ćemo doniranje – rekla je Klaudia.

U Suzi su Ács Gedeon Omladinski ogranak i Motoristički klub iz Batine organizirali prikupljanje. Na poticaj Csabe Dobszai su i stanovnici Zmajevca prikupljali, kao i u Batini na prijedlog mlađih stanovnika. Csaba Dobszai nam je za list rekao, da se u iznimno kratkom vremenskom roku uspjelo prikupiti značajnu količinu donacije, što su proslijedili direktno stradalnicima. Organizator prikupljanja u Zmajevcu je dodao kako mu se čini da se u ovako teškim trenucima vidi jačina međusobne suradnje.

Dobrovoljci iz Kopačeva

Vatrogasci, jedinice za borbu protiv katastrofa i dobrovoljci su pomogli lokalnom stanovništvu da uklone štete od potresa. I u Kopačevu se skupila grupa volontera, čiji su članovi sudjelovali u radovima čišćenja ruševina.

Značajnu financijsku potporu je prikupio Gazdinski krug

Gazdinski krug DZMH je također organizirao doniranje za pomoć stradalnicima.

– Gazdinski krug je organizirano prikupljanje novčanih sredstava, i do sada je više od osamdeset osoba – što naših članova, što simpatizera – doniralo, i zahvaljujući njima se skupilo više od 20 tisuća kuna – izjavio je listu Attila Szabo, predsjednik Gazdinskog kruga.

Za vrijeme davanja izjave, doniranje još nije bilo završeno. Između ostalih Robert Jankovics, predsjednik DZMH je uz potporu centralne organizacije omogućio akciju Gazdinskog kruga.

Iz prikupljenih novčanih sredstava Gazdinski krug će kupiti građevinskog materijala, koji će u slijedećih nekoliko dana odvesti na stradala područja. Prijevoz je na sebe preuzelo gospodarstvo Szabo iz Karanca, i na taj način pridonijelo dobrovoljnoj akciji.