XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórum a HMDK és a HMDK Gazdakörének részvételével

37

Az elmúlt 12 évben közös erővel sikerült átlépnünk a nemzetrészeinket elválasztó határokat, és újra tudtuk egyesíteni a magyarokat – jelentette ki Nagy István magyar agrárminiszter hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. A Kárpát-medence legnagyobb agrárszakmai rendezvényén a HMDK és a HMDK Gazdakörének a képviselői is részt vettek.

Nagy István miniszter kiemelte: a határon túli nemzetrészek számíthatnak az anyaország támogatására, az országhatárokon belül élő magyarság pedig építhet az erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, drávaszögi, muravidéki magyarságra, amely őrzi és ápolja kultúránkat, hagyományainkat, nyelvünket mint a megmaradás zálogait, ez mindannyiunk közös érdeke itt, a Kárpát-medencében – mondta.

Nagy István hangsúlyozta: a megmaradáshoz, a helyben maradáshoz kell a legnagyobb erő, és e „nemes küzdelem” egyik eszköze a Kárpát-medencei Összefogás Fórum, a Kárpát-medence legnagyobb agrárszakmai rendezvénye.

Nagy István

Célja, hogy találkozzunk egymással, az agrárszakma képviselői építsék és bővítsék kapcsolataikat, együtt, közösségben gondolkodjunk a lehetőségeinkről, és nem utolsósorban: értékeljük az eltelt esztendőt – közölte.

A miniszter beszédében arról is szólt, hogy a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően egyre többet fordíthatnak a határon túli magyarság, köztük döntő részben agrárvállalkozások anyagi támogatására. Mint rámutatott, pályázati lehetőségeket biztosítottak, illetve biztosítanak, a támogatások által pedig megerősödhetnek a gazdaságok.

Elindították 2018-ban a Kárpát-medencei Falugazdász Programot, amelynek jelentőségét, a benne rejlő lehetőségeket egyre többen ismerik fel és használják. A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni gazdák belekerülhetnek az anyaország kül- és belkereskedelmi vérkeringésébe is. Közölte, céljuk és határozott elvárásuk, hogy ennek mentén a program a lehető legjobban szolgálja a külhoni magyar gazdák megmaradását és érvényesülését.

A miniszter elmondta, egyik legújabb programjuk az idén útjára indított Schams Ferenc Terv, amelynek segítségével a határon túli magyar borvidékek ismét visszanyerhetik régi fényüket.

„Aki csak egy kicsit is érti a gazdasági összefüggéseket, és hajlandó levenni a szemellenzőjét, azt láthatja, hogy a magyarság és a Kárpát-medence gazdasági sikere a szomszédos államoknak is eredményeket jelent, javítja a versenyképességet” – fogalmazott Nagy István, rámutatva: a gazdaságfejlesztési támogatások elősegíthetik, hogy a térség Európa új igazodási pontjává emelkedjen.

A miniszter kijelentette: a fennmaradásához elengedhetetlen a határon átnyúló, tapasztalatcserére épülő, válságálló és egyben versenyképes agrárium megléte.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár előadásában elmondta: a magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni. Kihangsúlyozta: ez óriási eredmény, amely 2010. május 26-án, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával kezdődött.

– A 2004. december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás következménye volt, hogy a leendő kormánypártok már a kampányban megígérték, ha hatalomra kerülnek, megteremtik a kettős állampolgárság lehetőségét – mondta.

Az eseményen több előadás is elhangzott, a részt vevő külhoni civil szervezetek képviselői is felszólaltak és értékelték az elmúlt évet, valamint ismertették a jövőre vonatkozó terveiket és programjaikat, illetve köszönetet mondtak az anyaországnak az erkölcsi és anyagi támogatásért.

A jelentős eseményen Jankovics Róbert HMDK-elnök és Szabó Attila, a HMDK Gazdakörének a vezetője is felszólalt.

Kitüntették Tarnai Attilát

Az eseményen elismerő oklevelek átadására is sor került. A Kárpát-medencei Falugazdász programban jelenleg tevékenykedő több mint 100 falugazdász közül kilenc főt tüntettek ki. Ez a program nálunk a HMDK Gazdakör keretében valósul meg. A tisztséget tavaly ősz óta Tarnai Attila tölti be, aki egyike volt a kilenc kitüntetettnek: hatékony és eredményes munkavégzéséért emléklapban részesült. Az elismerést azzal indokolták, hogy a falugazdászok nagy szakértelemmel végzett áldozatos tevékenysége jelentős mértékben hozzájárul a külhoni magyar gazdálkodók információhoz való ellátásához és a szülőföldön való érvényesülésük támogatásához.