Webpiac Eszéken

0
95

Hamarosan hazai piaci termékeket kínáló webáruházat nyit az eszéki Slap Egyesület eCeker néven. Így pár kattintással bevásárolhatunk majd az irodában ülve is, nem kell személyesen elmennünk. Ezt a lehetőséget elfoglalt, időhiányban szenvedő embereknek találták ki.

A nagy bevásárlóközpontok és szupermarketek megjelenésével a hagyományos piacok forgalma jócskán visszaesett, pedig számos dolog van, amiért jobb ott vásárolni.

Az eszéki piacnak is némiképp csökkent a forgalma az elmúlt években, de pénteki és szombati napokon még most is komoly parkolási nehézséggel kell a környékén számolnunk. A Piac Vállalat becslései szerint a felügyelete alá tartozó hat piacon havonta 80 ezer ember fordul meg, a saját termelésű portékájuk árusításából pedig mintegy 700 család él. Évente 200 millió kúna értékű árueladást bonyolítanak le.

A piacon fellelhető áruk döntő többsége hazai – kivételek persze a nem őshonos gyümölcsök. Ha ezekből veszünk, a hazai termelőket támogatjuk.

Őket és az elfoglalt embereket igyekszik segíteni a Slap Egyesület (SE) is az új online áruházával, amit a múlt heti Zöldcsütörtök projekt keretében mutatott be Tomislav Katančić, az SE projektmenedzsere.

– Az elfoglalt, dolgozó emberek nagy részének nincs ideje piacra járni, így általában egészségtelen gyorsételeket, élelmiszereket vásárolnak. Ezzel a webáruházzal viszont számukra is megadjuk a lehetőséget, hogy egészséges, friss őstermelői áruhoz jussanak – mondta Tomislav Katančić, aki hozzátette, jelenleg a platformhoz nyolcvan őstermelő tartozik Szlavónia és a Drávaszög területéről, a zöldség- és gyümölcstermelők mellett többek között szőlészek, házisajtkészítők és húsfeldolgozók is.

Az alma és a méz fogy a legjobban

Az egyik legforgalmasabb, leglátogatottabb eszéki piac a felsővárosi, ahol tavasztól késő őszig zöldségfélék és gyümölcsök sokaságától roskadoznak a standok. A múlt heti zöldcsütörtök látogatottsága az enyhébb időjárás miatt kicsivel jobb volt, mint a zimankósabb napokon. A legtöbb vásárlónál almát és mézet lehetett látni, de volt, aki az ebédhez való  zöldségféléért ugrott ki a piacra.