Vukováron, Szentlászlón és Splitben is államalapító királyunkra emlékeztek

0
66

Augusztus 20-a az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk. Idei napja alkalmából műsort, összejövetelt tartottak a Vukovári Magyarok Egyesületében, Szentlászlón, a Lipiki Magyarok Közösségében és a spliti HMDK-alapszervezetben is.

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai székházukban ünnepelték államalapító Szent István királyunk napját. Történelmi visszatekintésből, szavalatokból és énekszámokból álló ünnepi műsorral készültek az egyesület tagjai, melyek után sor került az új kenyér megszentelésére is.

Jakumetović Rozália, az egyesület elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, szervezetükre egy nagy családként tekintenek, rendszeresen találkoznak székházukban, és természetesen a nemzeti ünnepeink alkalmából rendezett programokra is összejönnek.

A szentlászlóiak minden magyar nemzeti ünnepen a református templom melletti Szent László-mellszobornál gyűlnek össze. Itt tartott megemlékezést augusztus 20-a alkalmából az Ernestinovói járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata és a HMDK szentlászlói alapszervezete. Kettős Attila, a falu református lelkésze felolvasásán kívül a helyi Rozmaring Egyesület kórusa adott elő alkalmi dalokat és verseket az összejövetelen, melyen jelen voltak a falu civil szervezeteinek képviselői is.

A HMDK Split-dalmát megyei szervezetében is megemlékeztek Szent István királyról. Az ünnepséget Tripolszki Anikó, az egyesület elnök asszonya nyitotta meg, majd Fontányi Árpád alapító elnök tartott beszédet. Jelen volt az ideiglenesen kihelyezett magyar konzul, dr.Vass György, valamint a tiszteletbeli magyar konzul, Ivo Staničić is, akik pár mondattal köszöntötték az ünneplő közönséget. Ezután Bešlić (Csoma) Annamária alelnök és református teológus tartott rövid istentiszteletet, melynek keretén belül az új kenyeret is megáldotta. A magyar-horvát imát egy rövid kultúrprogram követte, a résztvevők megnéztek néhány részletet az István, a király című rockoperából, szavalatok hangzottak el, és a Dankó Pista Népdalkör is színpadra lépett.

A dályhegyiek katolikus temploma Szent István király nevét viseli, ezért az ottaniak augusztus 20-án tartják a búcsút és a szentmisét. Hugyik Irénke, dályhegyi kultúregyesületünk egyik vezetője lapunknak elmondta, erre az alkalomra általában megtelik a templom, azok közül is sokan hazalátogatnak, akik külföldön élnek. A mise az ünnep jegyében telt, a plébánosok Szent István  és az államalapítás történetét is prédikációjukba szőtték, a templomi kórus pedig alkalmi énekeket adott elő.

A Lipiki Magyarok Közössége Kapetanovo Polje településen ünnepelte a magyar államalapítás évfordulóját. Az ünnepélyen az egyesületi tagok vettek részt, köztük a legfiatalabbak is, akik egyszer majd továbbviszik a magyar hagyományápoló tevékenységet. Az egybegyűlteket Szigeti István, a szervezet elnöke köszöntötte, majd rövid alkalmi műsorral folytatódott az ünneplés.