Vukováron járt az izraeli parlament küldöttsége

298

Február elsején Vukovárra látogatott az izraeli parlament (Knesszet) küldöttsége. A közel-keleti ország delegációja a város megtekintése után a helyi kisebbségek képviselőivel is találkozott, köztük Jakumetović Rozáliával, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnökével.

Az izraeli delegáció tagjai horvátországi látogatásuk során, az izraeli-horvát baráti tagozat szervezésében Vukováron is jártak. A zsidó állam küldöttségét Esawij Frej, a Knesszet alelnöke vezette, aki elmondta, azért jöttek Horvátországba, hogy megismerjék az ország történelmét és a két ország kapcsolatát erősítsék.

– Minden nemzet történetének vannak szomorú időszakai, amit meg kell tanulnunk kezelni, és levonni belőlük a tanulságot – mondta Esawij Frej.

A házigazda Milijan Brkić, a horvát szábor alelnöke volt, aki elmondta, hogy Vukovár Horvátország védelmének a szimbóluma. – De azt is megmutattuk, hogy minden nehézségen, szörnyűségen túl tudunk lépni, hogy egy új jövőt lehessen építeni – mondta.

Az izraeli küldöttség tagjai a helyi magyar, ruszin, szerb és ukrán kisebbségek képviselőivel is találkoztak. Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, örül a látogatásnak.

Az izraeli delegáció ellátogatott a helyi emléktemetőbe és az ovčarai emlékhelyre is, ahol lerótták kegyeletüket a honvédő háború áldozatai előtt.