Vukováriak Budapesten és Szentendrén

54

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai a múlt héten Budapestre és Szentendrére kirándultak Vukovár város magyar kisebbségi önkormányzatának a támogatásával.

A Vukovári Magyarok Egyesülete fontos szerepet játszik a város magyar közösségi életében. Számos összejövetelt szerveznek székhelyükön, és hagyományosnak tekinthető rendezvényeik is vannak. Fontos számukra a magyar hagyományok és szokások őrzése, és arra törekednek, hogy a magyar gasztronómia remekeit is minél szélesebb körben megismertessék. Az öntevékeny művelődési formákat pedig egy-egy kirándulással is színesítik. Legutóbb Budapestre és Szentendrére látogattak el.

– Petőfi-ösztöndíjasunk, Bódi Viktória tervezte meg számunkra ezt a szép és tartalmas utat, amelyen egyesületünk és a városi magyar önkormányzat tagjai vettek részt. Az egynapos kirándulás során először Budapesten, a Budai Várnegyedben megnéztük a magyar történelem és kultúra kiemelkedő helyszíneit: a Mátyás-templomot, a Halászbástyát, a Karmelita kolostort, a Sándor-palotát, a Budavári Palotát, a Vármúzeumot. Majd a borús, esős idő sem szegte kedvünket, és a délutánt a szentendrei skanzenben töltöttük, ahol a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedett meg előttünk – mondta Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.