Vukovári magyarok a horvát köztévében

507

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai rendszeresen részt vesznek a városi eseményeken, többször képviselték is már a települést, így természetes, hogy a múlt héten a Vukovárról jelentkező Dobro jutro, Hrvatska (Jó reggelt, Horvátország) műsorban az egyesületet is bemutatták.

A horvát köztévén futó Dobro jutro, Hrvatska első adását 1992. április 27-én sugározták, így ez a csatorna egyik leghosszabb ideje rendszeresen jelentkező műsora. A születésnapi adás első részét Vukováron forgatták, ahol több egyesület, szervezet is bemutatkozási lehetőséget kapott, így a vukovári események állandó szereplői, a Vukovári Magyarok Egyesülete is.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége égisze alatt 2008-ban hozták létre a vukovári magyarok első szervezetét. Azóta ez a szervezet nagyszerű eredményeket ért el a vukovári és a megyei magyarság közösséggé formálásában. 2013-tól pedig még nagyobb lehetőséget kaptak azzal, hogy saját tulajdonú székházhoz jutottak, amelyet azóta folyamatosan építenek, szépítenek. Megalakulásuk óta szinte nem is volt olyan hónap, hogy ne számoltunk volna be valamilyen programjukról. Rendszeres heti összejöveteleik mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar hagyományok ápolására, magyar nyelvtanfolyamot, kézimunkaszakkört, nyílt napokat, magyar esteket tartanak. A város közösségi életének szerves részei lettek, és már több alkalommal érte őket az a megtiszteltetés, hogy képviselték a várost, tavaly például a tengerparti Makarskában.

– Ezt mi a munkánk, közösségépítő tevékenységünk elismeréseként könyveljük el. Tagságunk összetartásának és lelkesedésének az eredménye, hogy az elmúlt közel tíz év alatt a város egyik meghatározó egyesülete lettünk – mondta büszkén Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.