Vukovári magyarok a szigetvári Zrínyi Napokon

0
52

A Vukovári Magyarok Egyesülete a múlt héten a szigetvári Zrínyi Napokon vendégszerepelt. Ottjártuk alkalmával ismerkedtek a város múltjával és új kapcsolatokra is szert tettek.

A vukovári magyarok tavaly létesítettek kapcsolatot az Új Esély Sziget Egyesület tagjaival azok vukovári látogatásának alkalmával. Már akkor megbeszélték, hogy idén, ha lehetőség lesz rá, a vukováriak ellátogatnak Szigetvárra. Erre a szeptember elején megrendezett szigetvári Zrínyi Napok keretében került sor, ahol az Őszirózsa Asszonykórus egy rövid műsorral örvendeztette meg a vendéglátóit, akikkel még szorosabbra fűzték a baráti szálakat. Ott-tartózkodásuk alatt az egyesület tagjai múzeumi tárlatvezetésen vettek részt Zrínyi  egykori várában, majd megnézték a dzsámit és a korabeli harcosok mindennapjait bemutató tábori életképeket. Az ünnepi rendezvény programjához kapcsolódott Szigetvár korhűen előadott ostromjátéka, természetesen ezt is megtekintették.

A rendezvényen való részvételt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta. Előbbi támogatásával a Vukovári Magyarok Egyesülete székházán is sikerült kisebb fejlesztéseket megvalósítani: kerti pavilont és hűsölőt is építettek, valamint konyhai felszerelésüket is bővíteni tudták.