Vukovári magyar ház: tovább épül-szépül

957
Idén tavasszal Kövér László, a magyar Országgyűlés és Željko Reiner, a horvát szábor elnöke avatta föl a vukovári Magyar Házat, amely mára Vukovár-Szerém megye magyarjainak a központja lett, így pályázati forrásból igyekeznek alkalmassá tenni nagyobb csoportok fogadására is.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének égisze alatt 2008-ban hozták létre a vukovári magyarok első szervezetét. Azóta ez a szervezet nagyszerű eredményeket ért el a vukovári és a megyei magyarság közösséggé formálásában. 2013-tól pedig még nagyobb lehetőséget kaptak azzal, hogy saját tulajdonú székházhoz jutottak, amelyet azóta folyamatosan építenek, szépítenek. Igyekezetüket értékeli a magyar állam is, amely különböző forrásokból, pályázati lehetőségek révén anyagilag is támogatta a felújítást.

06-vukovar-23A korábbi klubtevékenységet nyílt napokkal és különböző más programokkal bővítették, így egyre gyakoribb lett a száz főt is megközelítő vendégsereg a házban. Fogadásukat tavasszal és nyáron gond nélkül megoldották, de hogy a hidegebb idő beálltával is tudjanak nagyobb csoportokat fogadni, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél megpályázott összegből műanyag fóliával borították be a teraszrészt. Ezenkívül egy televíziókészüléket és hangfalakat is vásároltak.

06-vukovar-6Jakumetović Rozália, az egyesület elnök asszonya örömmel újságolta, hogy megkezdték a legkisebbekkel is az anyanyelvápoló foglalkozásokat, amelyeket Mandácskó Eszter Petőfi-ösztöndíjas vezet. A tévékészüléket most elsősorban ők használják, akik ennek segítségével is tanulják a magyar kifejezéseket, és magyar népmeséket is néznek. (mt)