Vukovár város elismerésében részesült Jakumetović Rozália, a vukovári magyar közösség vezetője

32

Vukovár város napján Jakumetović Rozália kitüntetésben részesült kiemelkedően hasznos és áldozatos munkájáért. Ivan Penava polgármester Vukovár város medálját adományozta neki a magyar kultúra és integráció előmozdítását elősegítő tevékenységéért és a magyar nemzeti kisebbség identitásának megőrzésében szerzett érdemeiért.

Jakumetović Rozália 16 éve szolgálja rendíthetetlenül a vukovári magyar közösséget. Pontosan ennyi évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére hozták létre a Vukovári Magyarok Egyesületét, amelynek tevékenysége példaértékűnek nevezhető.

Rozália gyerekkora óta tevékenykedik különböző hagyományőrző egyesületekben, több éven át oszlopos tagja volt a gombosi Arany János Kultúregyesületnek, majd 2008-ban Vukováron létrehozta az első magyar egyesületet. Vezetése alatt énekkar alakult, Őszirózsa asszonykórusuk azóta számos fellépést tudhat már maga mögött, igyekeznek minden meghívásnak eleget tenni. Minden évben megrendezik a Vukovári Magyar Néptáncestet, valamint a hagyományossá vált vukovári magyar bált is, amely a horvátországi magyarság nagyszabású társasági eseményévé nőtte ki magát. Rozália rengeteget dolgozik azon, hogy más magyar egyesületekkel és a város többi kisebbségével is jók legyenek a kapcsolataik, ennek következtében évente rengeteg meghívásnak kell eleget tenniük, de impresszív, már-már múzeumként is funkcionáló székházukban is számos alkalommal fogadnak érdeklődő csoportokat, látogatókat. Az egyesületi tagok második otthonukként tekintenek a székházukra, ahol sok időt töltenek, ami meg is látszik a takaros, rendezett magyar házon.

Megérdemelt kitüntetés a várostól

Vukovár város napján minden évben fontos rendezvényre kerül sor, amelyen az ország miniszterelnöke, Andrej Plenković és  helyettese, Tomo Medved is megjelenik. A mostani díszülésen vehetett át Jakumetović Rozália is kitüntetést, amelyet Vukovár polgármestere, Ivan Penava adományozott neki a magyar kultúra és integráció előmozdításában és a magyar nemzeti kisebbség identitásának megőrzésében elért eredményeiért.

– Hatalmas megtiszteltetés számomra ez az elismerés, több okból is. Közösségünk tagjai titokban terjesztettek fel erre a kitüntetésre, így már csak akkor értesültem róla, amikor az illetékes városi bizottság úgy döntött, hogy nekem ítélik oda Vukovár város medálját. Csodálatos érzés azt látni, hogy a saját közösségem elismeri és értékeli mindazt a munkát, amelyet az elmúlt 16 évben végeztem, egy ilyen nagyszerű közösségben ez egy hálás és szívet melengető feladat. Szórványban megmaradni hatalmas kihívás, és a 16 évnyi munkánk meg az elért eredményeink mind azt mutatják, hogy érdemes fáradságot nem kímélve tenni a jó és nemes ügy érdekében. Hálás vagyok a felterjesztőknek is a kitüntetésért, ami az egész közösségünk elismerése is egyben – nyilatkozta lapunknak Rozália asszony.

Szorgalmuknak és eredményeiknek már régen híre ment, az Ízőrzők magyar gasztronómiai hagyományokat éltető csoportjukat a magyar lángossal és a kürtőskaláccsal mindenhol várják, a hétvégén például Vukovár központjában nem kis sor kígyózott a standjuk előtt. A vukovári magyar közösség Jakumetović Rozália vezetésével példaértékűen ápolja és élteti a magyar hagyományokat.