Vukovar ne zaboravlja – prisjećanje na mađarske žrtve opsade od prije 32 godine

54

Na 32. obljetnicu pada grada, prošlog četvrtka na vukovarskom spomen groblju, a potom i na mjestu pogubljenja na Ovčari, Udruga Mađara grada Vukovara i komemoratori zajedno s njima, odali su počast mađarskim žrtvama herojske borbe i kasnijeg masakra.

U Hrvatskoj je mjesec studeni, mjesec prisjećanja. Tada se prisjećamo nedužnih žrtava i hrabrih boraca Domovinskoga rata, koji je izbio 1991. godine. Vukovar je već tada postao simbolom hrabre izdržljivosti i ustrajnosti.

Za vrijeme opsade od prije 32 godine, tijekom borbi, živote je izgubilo 1624 osobe. U čast poginulih branitelja u gradu je osnovano posebno groblje. Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i Udruga Mađara grada Vukovara, svake godine se 16. studenoga ovdje prisjete žrtava poginulih u obrani grada Vukovara i o herojskom stavu onih koji su po cijenu života branili svoju zemlju i dom protiv nadmoćne snage.

Opsada grada na Dunavu 1991. godine, trajala je tri mjeseca. Grad je na kraju pao, bio je gotovo u potpunosti razoren, a njegovi zarobljeni branitelji pogubljeni. Život je izgubilo više od tisuću i pol osoba – među njima i 52 Mađara u Hrvatskoj – lista nestalih još je i danas dugačka. Na groblju osnovanom za pale borce, jednaki nadgrobni spomenici od crnog i sivog mramora nižu se kao podsjetnik na ljudsku okrutnost.

-Prisjećamo se 1991., nemilosrdne opsade grada, tada je živote izgubilo i 52 Mađara grada Vukovara, međutim najvjerojatnije je taj broj puno veći. Uspjelo se popisati samo one za koje je njihova rodbina, članovi naše udruge, znala da su porijeklom Mađari. U ovim danima mjeseca studenog, pojačaju se tadašnja sjećanja i mislim da je svim vukovarskim Hrvatima i Mađarima tako, svima koji su ostali do kraja, koji su preživjeli strahote, koje se ne mogu zaboraviti. U ovo vrijeme gotovo da iznova osjećam tada proživljenu bol – izjavila je za naš list Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara.

Obratila se okupljenima i kod spomen obilježja. Naglasila je junaštvo i domoljublje vukovarskih branitelja, a potom su zajedno sa Viktórijom Bódi, stipendisticom Petefi programa naglas pročitale imena mađarskih žrtava opsade grada. Na komemoraciju su, osim vukovarskih Mađara, pristigli sudionici iz brojnih drugih naselja, koji su položili vijence i upalili svijeće kod spomen obilježja.

-Na komemoraciji sudjelujem četvrtu godinu. Mislim da je to u hrvatsko-mađarskom suživotu i u odnosu manjine i većinskog naroda, najbolji pokazatelj naše solidarnosti prema Hrvatima, naime naši mađarski sunarodnjaci u ratu su se zajedno borili uz Hrvate – izjavila je za naš list Viktórija Bódi.

Političari, diplomati, civilne udruge i predstavnici samouprava položili su vijence u podnožju spomen obilježja, među njima i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH, Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH, Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Komemoracija se nastavila na mjestu pogubljenja na Ovčari, gdje je među 197 ubijenih vojnika i civila bilo troje mađarske nacionalnosti.

-Od tada je prošlo trideset i dvije godine, gdje su naši sunarodnjaci, osobito oni koji žive u Istočnoj Slavoniji, bili prisiljeni na strašnu žrtvu kako bi Hrvatska mogla ostati neovisna. Ovdje u Vukovaru, kao i u Dalj Planini i Laslovu, poginule su osobe koje su bile mađarske nacionalnosti i samo zbog toga jer su bili Mađari. Te velike žrtve prisjećamo se danas. I, ono što mi, čelnici ove zajednice, možemo učiniti, jeste jačati duh onih Mađara koji su ostali ovdje ili su se nakon rata vratili živjeti ovdje – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik, predsjednik DZMH.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.