Vukovár: magyar áldozatai is voltak a kommunista terrornak

0
28

Vukováron 1945-ben a partizán terror következtében több százan életüket vesztették, az áldozatok között magyarok is voltak. Idén is rendeztek koszorúzást emlékükre, melyen részt vettek a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is.

A 20. század két nagy totalitárius rendszere, a nácizmus (fasizmus) és a kommunizmus olyan nagy embertömegek vesztét okozta, amire az addigi történelem során nem volt példa, egyik a faji felsőbbrendűség, a másik pedig az osztályharc nevében. A kommunista rezsimek számlájára írható áldozatok számát levéltári dokumentumok és egyéb források alapján 100 millió főben határozták meg, a volt Jugoszlávia területén is több tízezer főről lehet szó.

Vukováron 1945-ben a partizán terror következtében több százan vesztették életüket, horvát, német és magyar ajkú áldozatok maradványai több tömegsírból kerültek elő. Négy magyar személyt név szerint is azonosítottak: Horvát Pétert, Horvát Annát, Pap Jánost és Hajnal Mihályt is megölték.

E terror áldozataira emlékeznek minden évben április 12-én a Szent Fülöp és Jakab-templomban és a mellette levő emlékkeresztnél, ahol a hozzátartozók, valamint a különböző szervezetek képviselői helyezték el most is az emlékezés koszorúit és gyújtottak gyertyát.

A megemlékezésen minden évben ott vannak a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is. Jakumetović Rozália, a szervezet elnöke azt mondja, ahogyan a honvédő háború áldozatairól, úgy a kommunista terrorról sem szabad megfeledkeznünk.