Vukovár: járnak még a fonóba

64

A Vukovári Magyarok Otthonában a hidegebb hónapokban rendszeresen tartanak fonókat, ezzel is színesebbé teszik tevékenységüket, de a legfontosabb, hogy életben tartják a hagyományt és minőségi időtöltést kínálnak tagjaiknak. A legutóbbi fonóban is érdekes elfoglaltságokat találtak.

Régen, amikor a mezőgazdasági munkák befejeződtek, az asszonyok idejük jelentős részét fonással töltötték, ami késő ősszel kezdődött és gyakran farsangig tartott. Tilos volt azonban fonni az egyházi és népi ünnepeken, jeles napokon, így Borbála és Luca napján, illetve karácsony két napján. A fonóban beszélgetés, énekszó, játék mellett jobban ment a munka, és ez volt a társas összejöveteleknek, a népköltészet megszólaltatásának, a népdaléneklés egyik fő alkalma. Ezt a hagyományt elevenítette fel programsorozatával a Vukovári Magyarok Egyesülete tavaly, erre az első borongósabb napok beköszöntével idén is sort kerítettek. Az első fonót a múlt héten tartották.

Ez alkalommal Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas mutatta be a résztvevőknek a szövés-fonás hagyományos eszközeit: előkerültek a különböző fonaltípusok, és ezekből próbáltak egyszerűbb textileket szőni. Például a szádfával pamutfonalból övet készítettek, míg a szövőkereten gyapjúfonalból tarisznyát, de kisebb szőnyeget is tudnak csinálni. Ezenkívül megismerkedtek a gyöngyszövőléccel is, ugyanis a gyöngyszövés elsajátítása is szerepel a terveik között.

Az egyesület tagjai által készült munkákat bemutatták már egyesületük nyílt napján, de különböző vásárokon, fesztiválokon is.

Miközben a női kezek szorgoskodtak, szőttek, varrtak, hímeztek, gyöngyöt fűztek, addig a férfiak kártyázással, beszélgetéssel és nótázással töltötték az időt.

A fonót a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.