Vukovár és Škabrnja áldozatainak emléknapja a koronavírus árnyékában

0
19

A Plenković-kormány döntése értelmében idén először munkaszüneti nap november 18-a, Vukovár elestének a napja. A megemlékezésen eddig minden évben több tíz-ezren vettek részt. Idén, bár engedélyezték a rendezvényt, amelyen a kormányfő és a házelnök is ott volt, a résztvevők maximális létszámát ötszáz főben határozta meg a válságstáb, valamint egyéb előírásokat is be kellett tartaniuk az emlékezőknek.

Több százan érkeztek idén is Vukovárra, hogy a város elestének a 29. évfordulóján tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt. A kórháznál tartott megemlékezés után a résztvevők gyalog tették meg a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig az öt és fél kilométeres utat, ahol megkoszorúzták az emlékművet. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben a helyiek és a hozzátartozók mellett ott volt Gordan Jandroković házelnök és Andrej Plenković miniszterelnök is, aki Vukovár és Škabrnja áldozatainak az emléknapján kijelentette, hogy Vukovár 29 évvel a honvédő háború után egy fejlődő város, a kormány pedig a továbbiakban is hozzájárul a fejlődéséhez, „hogy jobb legyen az élet Vukováron”.

Plenković köszönetét fejezte ki Vukovar városának, az áldozatoknak és a horvát honvédelem résztvevőinek, akik kivívták a győzelmet, és akiknek köszönhetően szabad lett Horvátország. Mint mondta, Vukovár megérdemli a kitüntetett figyelmet. Emlékeztetett arra, hogy kormányának javaslatára lett munkaszüneti nap Vukovár és Škabrnja áldozatainak az emléknapja.

„Horvátország megnyerte a honvédő háborút, teljesítette minden nemzeti feladatát, felszabadította a megszállt területeket, demokratikusan és intézményesen konszolidálódott, és szilárdan megerősítette helyét a NATO-ban és az Európai Unióban. Ennek tudatában van ereje az együttélés szempontjából fontos lépések megtételére, és kezet nyújt a Horvátországban élő kisebbségeknek, így a szerb kisebbségnek is, amelynek a tagjai többek között itt, Vukováron is élnek. Ezért jó, normális és természetes, hogy a kormánynak a szerb kisebbség soraiból való alelnöke is jelen van most Vukováron, mint ahogy Kninben is ott volt“ – mondta a kormányfő.

Tomo Medved, a horvát honvédőkért felelős minisztérium első embere, a kormány alelnöke egyebek közt azt mondta, „kötelességünk mindig megtalálni azokat a szervezési kereteket és módozatokat, amelyek révén megadhatjuk a tiszteletet az áldozatainknak, azoknak, akiknek a leghálásabbak vagyunk, és akik az önálló és szuverén Horvát Köztársaság legerősebb alapjait képezik.”