Vukovar: detaljno izvješće županijskog Vijeća mađarske nacionalne manjine

0
30

U ponedjeljak je održana redovna skupština Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, u izvještajima su sažete aktivnosti proteklog razdoblja.

Unatoč epidemiološkim uvjetima, čelništvo Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije nakon prihvaćanja svih točaka dnevnoga reda, prezentiralo je vrlo detaljan izvještaj.

Rozalija Jakumetović, predsjednica Vijeća rekla je kako i nadalje smatraju vrlo bitnim pružati potporu obrazovanju na mađarskom jeziku na području županije, te su u cilju toga nastojali pružiti potporu svakom učeniku i ustanovi u kojoj se odvija obrazovanje na mađarskom jeziku ili njegovanje mađarskog materinjeg jezika. Imaju dobre odnose sa Vijećima mađarskih nacionalnih manjina u općinama, sa županijskim mađarskim udrugama, čijem radu su, također pružili potporu na različite načine. Međutim,  nisu pomogli samo udrugama, već više puta i sunarodnjacima Mađarima koje su se zatekli u problematičnim situacijama. Sudjelovali su u više programa, među njima su i sajam knjiga nacija koje žive u županiji i smotri narodnih nošnji. Prošle godine je Vijeće mađarske nacionalne manjine bilo domaćinom i organizatorom Dana nacionalnih manjina, u svezi čega je gospođa Rozalija rekla kako je manifestacija bila izuzetno uspješna i kako su sudionici mogli dobiti ne makar kakav uvid u običaje i kulturu nacionalnosti koje žive i djeluju u regiji. Za naš list je izjavila kako je u svezi Vijeća nacionalne manjine razgovarala i sa županom, koji je i za ovogodišnje programe obećao financijsku potporu sličnu prošlogodišnjoj.

Nakon izvještaja mogli su se čuti prijedlozi planova za ovu godinu.