Vukovár: a kommunista terror áldozataira emlékeztek

34

A Vukovári Magyarok Egyesülete is részt vett az 1945-ös kommunista terror áldozataira való megemlékezésen. A terror következtében 888 személy vesztette életét Vukováron, az áldozatok között magyarok is voltak.

Vukováron az 1945-ben bekövetkezett partizán terror áldozataira emlékeznek minden évben április 12-én a Szent Fülöp és Jakab-templomban és a mellette levő emlékkeresztnél, ahol a hozzátartozók, valamint a különböző szervezetek képviselői helyezték el most is az emlékezés koszorúit és gyújtottak gyertyát.

Az idei kommemoráción is részt vettek a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is. Jakumetović Rozália, a szervezet elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, fontos, hogy minden évben megemlékezzünk mindazokról, akik egy kártékony ideológia, a kommunizmus vagy a szerb sovinizmus táplálta embertelenség következtében haltak meg.

A 20. század két nagy totalitárius rendszere, a nácizmus (fasizmus) és a kommunizmus olyan nagy embertömegek vesztét okozta, amire az addigi történelem során nem volt példa, egyik a faji felsőbbrendűség, a másik pedig az osztályharc nevében. A kommunista rezsimek számlájára írható áldozatok számát levéltári dokumentumok és egyéb források alapján 100 millió főben határozták meg, a volt Jugoszlávia területén is több tízezer személyről lehet szó.