Vrijeme održavanja skupština

59

Održana je godišnja skupština u Udruzi mladih Lug, DZMH ogranku Lug, Kulturno-umjetničkom društvu Petőfi Sándor Laslovo, odnosno u osječkom Mađarskom kulturnom krugu Zrinyi.

Lug – održana je skupština u DZMH ogranku Lug i Udruzi mladih

U utorak je održana godišnja skupština u DZMH ogranku Lug i Udruzi mladih.

Na sjednici Udruge mladih objavljeno je izvješće o prošlogodišnjim programima, a Erik Munk, predsjednik udruge, predočio je ovogodišnje i planove za narednu godinu.

-Udruga mladih već godinama svoje programe organizira uz potporu Zaklade Bethlen Gábor i Savjeta za nacionalne manjine Zagreb, godišnje imamo šest manifestacija velikih razmjera, od toga najvažniji je Paprikafest, najveća manifestacija našega naselja. Naravno, Paprikafest ćemo održati i ove godine, kao i u narednima – rekao je za naš list Erik Munk.

Nakon sjednice Udruge mladih i DZMH ogranak Lug održao je skupštinu, a do sada je djelovao uz potporu Zaklade Bethlen Gábor, ove godine ogranak je po prvi puta aplicirao na natječaj raspisan kod Savjeta za nacionalne manjine Zagreb, iz tih sredstava, osim svojih manifestacija, financirati će i troškove održavanja sjedišta ogranka, Vitez kuću.

Iza laslovačkog KUD-a Petőfi Sándor, aktivna je godina

U Kulturno-umjetničkom društvu Petőfi Sándor, Laslovo, održana je skupština, na kojoj je predsjednik društva, Janoš Lapiš izvijestio o prošlogodišnjim aktivnostima društva. Među gostima skupštine prisutni su bili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo, te predstavnici civilnih udruga Laslova.

-Iza nas je jedna izrazito aktivna godina, naše folklorne skupine imale su ukupno dvadeset nastupa. Gostovali smo u Budimpešti, Pečuhu i Sloveniji, održali smo i vlastite manifestacije – izjavio je za naš list Janoš Lapiš.

Dodao je kako je njihov božićni nastup bio sadržajan, osim toga održali su i fašnike, postavili majpan, sudjelovali su u organizaciji Dana sela – sve će se to održati i ove godine. Kulturno društvo trenutno broji 58 članova, njihove folklorne skupine djeluju u dvije sekcije, a mladi se povremeno bave i dramskim aktivnostima.

Povijesna radionica i dramska skupina djeluju u okviru osječkog Kulturnog kruga Zrinyi

Godišnja skupština Mađarskog kulturnog kruga Zrinyi, održana je u ponedjeljak u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara Hrvatske u Osijeku. Od predsjednika društva, Denisa Nyarija doznali smo kako su na sjednici izvijestili o aktivnostima društva, čiji značajan dio čini Dječja dramska skupina Dörömb, ali i istraživačke aktivnosti povijesne radionice. Među planovima dramske skupine su nastupi, dok se program povijesne radionice sastoji se od predavanja, izložbi, ali i objava knjiga, odnosno jedne ekskurzije u Diósgyőr u Mađarskoj. Društvo trenutno broji oko pedeset članova.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.