Vrata Doma Mađara u Vukovaru širom su otvorena

110

Udruga Mađara grada Vukovara rado daje uvid u svoje tradicionalno djelovanje, pa više puta održavaju Dane otvorenih vrata. Prošlog tjedna ponovno je svoja vrata otvorio Dom Mađara Vukovar.

Mađari u Vukovaru održali su prvi dan otvorenih vrata kako bi predstavili svoje aktivnosti, a potom je to, posljednjih godina, postalo redovito. Prošlog tjedna ponovno su primili goste, osim o njihovom radu, posjetitelji su mogli čuti i o tradiciji i običajima Mađara. U “Mađarskoj sobi” Doma Mađara u Vukovaru, malo su iskusili kako su i u kakvim uvjetima živjeli i odijevali se naši mađarski preci. Posjetitelji su mogli vidjeti jedinstveno lijepu kolekciju rukotvorina i, sve veću, kolekciju ogrlica Mađarica u Vukovaru.

Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara, rekla je kako svakog posjetitelja s radošću i ponosno provode kroz svoju bogato uređenu zgradu. Na Danima otvorenih vrata sudjelovali su i članovi sekcije ručnog rada Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“ i Mađarskog kulturno-umjetničkog društva „Vinkovci”, gosti Mađari iz Starih Jankovaca, kao i Ivana Mujkić, pročelnica ureda gradonačelnika Grada Vukovara.

Rad Mađara u Vukovaru sada već poznaju i priznaju u cijelome gradu. Putem njih, stanovnici grada dobivaju sliku o pjesmama, plesu i gastronomiji Mađara. Revni njegovatelji mađarske kulture i običaja kažu da dok žive Mađari u Vukovaru, dotle će i udruga raditi.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.