Vörösmart: hagyományt teremtettek a kalásznappal

0
46

A vörösmarti Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület a múlt hónapban tartotta meg a Kalásznap nevezetű rendezvényét, melynek legfőbb célja a magyar hagyományok felelevenítése, de alkalmat adott az aratás megünneplésére is Vörösmarton, ahol nemcsak szőlő terem, hanem a gabona is sokak számára nyújt megélhetést.

Az aratás és általában a terménybetakarítás elődeink életében meghatározó jelentőségű volt, de a falvakban élők ma is fontosnak tartják. Ezt szem előtt tartva szervezte meg a vörösmarti Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület a 2. Kalásznapot.

A Katolikus-szurdokban lévő Čokot csárda udvarán megtartott esemény középpontjában a néptánc állt, a gyerekek a hagyományos népi játékokban próbálhatták ki magukat, a rendezvényt záró táncmulatság pedig a felnőtteknek szólt.

Horvát Attila, Fábiján Melissza és Matijević Olivér

A programot Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke nyitotta meg, aki Horvát Attilával és Fábiján Melisszával, a Baranyai Júlia Kultúregyesület elnökével és titkárával, az esemény házigazdáival együtt köszöntötte a résztvevőket.

Az ezt követő alkalmi műsorban a csúzai Csárdás népi táncegyüttes, a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények ifjúsági, valamint a Liliom gyermektánccsoport és a pélmonostori Csillagszemű gyermek-táncegyüttes mutattak be táncjátékokat, koreográfiákat.

A résztvevő gyerekek különböző népi játékokban is kipróbálhatták ügyességüket. Népszerű volt a zsákban futás, a babszemválogatás és a patkódobás is. A légvár ugyan nem a hagyományos kategóriába sorolható, de ettől függetlenül örömüket lelték benne a gyerekek.

Senki sem maradt éhen a kalásznapon, a szervezők babgulyással vendégelték meg a résztvevőket. Végül pedig táncmulatságra került sor, a szomszédos Nagybodolyáról és Csúzáról érkező zenészek, Keresztes József és Kurel Goran húzták a mulatóst.

A szervezők

– Örülünk, hogy a tavalyival ellentétben az idei kalásznapot már nyáron rendezhettük meg, hiszen programunk célja, hogy megünnepeljük a legnagyobb nyári betakarítási munkát, a búzaaratást. Ezenkívül természetesen az is célunk e rendezvénnyel, hogy lehetőséget adjunk a hagyományőrző egyesületeknek a bemutatkozásra, valamint hogy összehozzuk a vörösmarti embereket – nyilatkozta lapunknak Fábiján Melissza.

A kalásznapot a HMDK és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.