VLADA REPUBLIKE HRVATSKE: Novi rekordni iznos potpora za programe udruga Mađara u Hrvatskoj

0
24
Aleksandar Tolnauer

6.331.500 kuna za ovogodišnje programe udruga Mađara u Hrvatskoj – u šest godina mandata Jankovicsa dvostruko se uveličao iznos potpora Mađarima u Hrvatskoj koje dodjeljuje Savjet za nacionalne manjine!

Savjet za nacionalne manjine Vlade Hrvatske prošloga četvrtka održao je redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu je bio izvještaj o provedbi programa za 2021. godinu, kao i prijedlog potpora za ovu godinu.

U proračunu Republike Hrvatske ovogodišnji iznos za tu namjenu je za 5% veći nego što je bio u 2021. godini.

Što se tiče programa udruga Mađara u Hrvatskoj, ove godine se na natječaj javilo 49 mađarskih udruga iz 8 županija, od toga će 48 udruga sudjelovati u raspodjeli potpore.

U skladu s odlukom Savjeta, potpora je uvećana za 5,9% u odnosu na prošlogodišnju, čija pozitivna strana je ta da je potpora za mađarske udruge narasla na iznos od 6.331.500,00 kuna, što je novi povijesni rekordni iznos.

Iznos potpore za udruge Mađara u Hrvatskoj 2016. godine: 3.251.000 kuna, 2022. godine pak 6.331.500 kuna!

Koliko je to veliki korak naprijed, najbolje svjedoči činjenica da je 2016. godine (kada je Šandor Juhas bio saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj) iznos odobrene potpore bio 3.251.000 kuna, a 2022. godine mađarske udruge mogu gospodariti s iznosom od 6.331.500 kuna (to je povećanje od 94,7%).

Detaljan raspored iznosa potpora po udrugama javno je dostupan na stranicama Narodnih novina (Narodne novine, broj 48/2022).

Na sjednici Savjeta prihvaćeno je izvješće o provedbi programa iz 2021. godine. Pod točkom „razno“ Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predložio je izmjenu kriterija Savjeta za nacionalne manjine u više točaka, što je predsjednik Savjeta i prihvatio, na jednoj od slijedećih sjednica prijedlog će biti stavljen na dnevni red.

Tolnauer: Udruge manjina u Hrvatskoj odrađuju izvrstan posao

– Udruge manjina u Hrvatskoj odrađuju izvrstan posao, čine sve u svojoj mogućnosti kako bi sačuvale svoju kulturu i identitet, što je za svaku pohvalu. Savjet upravo iz tog razloga nastoji, shodno svojim mogućnostima, poduprijeti ih u interesu njihovog neprestanog razvoja, što je vidljivo i iz iznosa potpora – rekao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Jankovics: „Molim čelnike svih naših udruga da razborito i s velikom pažnjom koriste ove teško ostvarene potpore!“

-Zahvaljujemo Vladi Hrvatske na podršci koju pruža Mađarima u Hrvatskoj, nadam se, kako ćemo i u buduće biti dostojni toga povjerenja. Nadalje, hvala gospodinu predsjedniku Aleksandru Tolnaueru, kao i članovima Savjeta za nacionalne manjine, što su više puta prihvatili moje argumente i iznova smo mogli povećati potporu udrugama Mađara u Hrvatskoj, kao i naš udio u ukupnim potporama. Molim čelnike svih udruga da razborito i s velikom pažnjom koriste ove teško ostvarene potpore, već i samo zbog toga kako bi se naš dobar ugled u Zagrebu zadržao i nadalje.