Vlada Republike Hrvatske jedonijela odluku: Robert Jankovics ostaje jedini mađarski član Savjeta za nacionalne manjine

0
6
Mladen Andrlić, Aleksandar Tolnauer, Magyar József, Gordan Jandroković és Jankovics Róbert

Vlada je na sjednici 20. kolovoza imenovala članove Savjeta za nacionalne manjine iz redova manjinskih zastupnika. Mađare u Hrvatskoj naredne će četiri godine predstavljati predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics.

Prošlog je tjedna naš predstavnik dobio još jednu funkciju: Vlada ga je imenovala članom Savjeta za nacionalne manjine. Riječ je o mješovitom savjetu sačinjenog od predstavnika nacionalnih manjina, stručnjaka imenovanih iz redova manjina, javnih i crkvenih uglednika i te saborskih zastupnika koje biraju nacionalne manjine. O posljednjem je Vlada odlučila na svojoj zatvorenoj sjednici prošlog tjedna. Imenovani su, s jednom iznimkom, staro-novi članovi na još četiri godine i to: Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Furio Radin, Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Veljko Kajtazi i gđa Anja Šimpraga.

Savjet je, između ostalog, odgovoran i za financijske potpore koje dolaze iz državnog proračuna, a koje se dodjeljuju manjinskim udrugama i ustanovama.

Što se tiče potpora koje se odnose na mađarsku zajednicu  svjedoci smo značajnog porasta od 2017. godine. Od početka prethodnog mandata, Robert Jankovics radi na povećanju istih i na pružanju podrške što većem broju mađarskih organizacija, kulturnih udruga i institucija.

Predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics u vezi s imenovanjem starih i novih članova Savjeta izjavio je da je uspio osigurati da DZMH i njezine organizacije članice konačno dobiju odgovarajuću potporu u protekle četiri godine, a radit će i ubuduće na tome da dobiju sredstva dostojna njihove aktivnosti.