Vlada Hrvatske donijela je odluku: saborski zastupnik Mađara imenovan je na nove važne dužnosti

14

Hrvatski kabinet je u četvrtak, na zatvorenom dijelu sjednice koju je vodio premijer Andrej Plenković, donio odluku o novom sastavu Savjeta za nacionalne manjine s nacionalnim djelokrugom. Kao važan element ove sjednice, ponovno je imenovan Róbert Jankovics u najviši organ zadužen za očuvanje kulturne baštine. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine ostaje Tibor Varga.

U tijelo odgovorno za izradu Nacionalnog operativnog programa za manjine za razdoblje 2024-2028., a koji je sastavni dio vladinog programa, imenovan je i predstavnik DZMH, potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Róbert Jankovics. Ova odluka kabineta također je važna za cijelu zajednicu Mađara.

Tijelo će voditi potpredsjednik Vlade Davor Božinović, a važni članovi ovog gremija bit će i ministar financija Marko Primorac te ministar uprave Damir Habijan s vladine strane. Također, članovi će biti Alen Tahiri, državni tajnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i Sonja Žerjav, osobna savjetnica premijera Andreja Plenkovića.

Odluka Vlade o donošenju Operativnog programa za nacionalne manjine 2024.-2028. može biti donesena do kraja srpnja.

Jankovics: Imenovanja od strane Vlade ponovni su dokaz povjerenja prema zajednici Mađara

„Ova imenovanja rezultat su prethodnih dogovora i s time sam, naravno zadovoljan. Iznimne rezultate smo postigli prethodnih godina. Trenutna imenovanja također će omogućiti nove uspjehe u narednom razdoblju. Sama činjenica što je čelnik tijela zamjenik premijera, kao i to što je ministar financija član istog tijela, dobro pokazuje istaknutu važnost ovoga tijela. Mislim da ćemo moći kapitalizirati ono veliko povjerenje koje smo na dan izbora dobili od svojih birača“ – izjavio je za naš list Róbert Jankovics.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.