Više od kuće zajednice

0
29

2. srpanj 2020. značajan je dan u povijesti naselja u slikovitoj dolini, jer je tada svečano otvoren lokalni Dom Mađara. Impozantna zgrada izgrađena početkom prošlog stoljeća u potpunosti je obnovljena posljednjih godina i postala je ukrasom sela.

Članovi osnovne organizacije DZMH-a u Kotlini dugo čekaju da konačno imaju svoje sjedište. Taj se san počeo ostvarivati 2017. godine kada je DZMH kupila jednu od najimpresivnijih zgrada u selu. Tijekom godina zgrada se obnavljala u nekoliko faza, no tek je sada konačno dovršena.

2. srpnja su mnogi došli na primopredaju. Svečanost je otvorio predsjednik lokalne organizacije DZMH-a u Kotlini, Ferenc Rabbi nakon čega je uslijedila zajednička produkcija mješovitog zbora Luga i Vardarca i zbora KUD Kotlina. Nakon pjesama je saborski zastupnik, Robert Jankovics održao govor, a potom su zajedno s Ferencom Rabbi presjekli vrpcu u nacionalnim bojama predajući time zgradu lokalnoj zajednici.

– Ovaj trenutak je jedan od najsretnijih u mom životu, jer toliko dugo čekamo da imamo svoje sjedište da se to ne može reći. Prema podacima popisa stanovištva, Kotlina je naselje s najviše mađarskog stanovništva u Hrvatskoj na koje smo također ponosni i drago mi je što napokon imamo tako raskošno sjedište za očuvanje naše kulture i tradicije – rekao je Ferenc Rabbi, koji je DZMH-u i Robertu Jankovicsu vrlo zahvalan na pomoći.

Dom Mađara u Kotlini puno je više od društvene kuće, bit će dostupan organizacijama koje djeluju u naselju i svim mještanima sela. Nekretnini pripada velika travnata površina koja je izvrsna i za kampiranje. Iznad kuće je vinograd, a ispod kuće u vrtu je ribnjak. Vinograd održavaju članovi lokalne osnovne organizacije DZMH, koji također proizvode vlastito vino, a ribnjak žele pretvoriti u popularno ribolovno mjesto.