Virágzó civil világért

275
08-negylet-1

A pélmonostori Magyar Katolikus Nőegylet tagjai december 3-a és 5-e között részt vettek a Virágzó civil világért elnevezésű rendezvényen Kecskemét városában.

Nemrég megírtuk, hogy Pélmonostor napja alkalmából kitüntették a kisvárosban működő Magyar Katolikus Nőegyletet. Munkája újabb elismerésként élte meg a tagság, hogy a hét végén a Virágzó civil világért háromnapos találkozón képviselhették magyarságunkat.

A találkozót Ékes Ilona országgyűlési képviselő, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének tiszteletbeli elnöke nyitotta meg.  Majd A média szerepe a családban, a család megjelenése a médiában támakörről hallhattak előadást. A „Hitelesen, elkötelezetten a nemzetről a határon túli hírportálokon“ kerekasztal-beszélgetésére is sor került.

–  Nagyon fontosnak tarjuk eljutni egy-egy ilyen találkozóra, ahol tapasztalatokat cserélhetünk, hasznos ismeretekre tehetünk szert. Nagyon érdekes előadásokat hallhattunk: az előadók közül többen előtérbe helyezték azt az alapigazságot, hogy a nemzet egységére törekedve sem szabad elfelejteni a családok, a családon belül a nők, édesanyák és nagyanyák szerepét, akik a modern kor hozta követelményekhez is igazodva átadják az örökölt kultúrát a felnövekvő nemzedékeknek. A televízió jó és a rossz oldaláról is beszéltek, de az internetkapcsolat fontosságáról is szót ejtettek. Számomra megható élmény volt, hogy a kecskeméti Trianon-emlékműnél a találkozó tagjai közül engem kértek fel koszorúzásra – monta el lapunknak a találkozóval kapcsolatban Bábli Mária, a Nőegylet elnöke.

A zárszó

A konferencián részt vevő Duray Miklós politikus-közírót kérték fel a zárszóra, aki többek között elmondta, hogy ezek a találkozások fontosak, ugyanis lehetőséget nyújtanak az együttgondolkodásra. Az együttgondolkodásnak pedig akkor van igazán eredménye, ha azt együtt megtett cselekedetek is követik. Ennek egy kiváló példája lehet a három internetes portál együttműködése. Az internet elősegítheti a szórványsorba jutott nemzetrészeknek is a tömbhöz való csatlakozását.

Mák Kornél, a megyei jogú város alpolgármestere a találkozó végén kijelentette, a hit és a magyarság megtartó ereje testesedett meg a három nap alatt Kecskeméten, s a közös dialógusok bizonyították, hogy ma már lényegében nem anyaországi és határon túli, hanem programszerűen megvalósuló magyar-magyar kapcsolatokról beszélünk.

A kecskeméti találkozón, amelynek egyik szervezője a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége volt, az anyaországi és határon túli civil szervezetek, valamin három hírportál, az Erdély Ma, a Felvidék Ma és a Vajdaság Ma is képviseltette magát. A horvátországi magyarságot a pélmonostori Magyar Katolikus Nőegylet már említett vezetőjén kívül Jankovics Rózsa és Angszter Lídia képviselték.