Vinski maraton 2022 – počele pripreme u Zmajevcu

0
2162

Vinski maraton u Zmajevcu bez dvojbe je najveća i najvažnija manifestacija u Baranji vezana uz vino. Na dvodnevnu manifestaciju redovno dolaze velike mase ljudi i nije pretjerivanje reći da ima posjetitelja gotovo sa svake točke Zemlje. To će i ove godine sa sigurnošću biti tako, pa je stoga već ovih dana održan prvi sastanak radi dogovora, gdje su organizatori zajedno s vinarima odredili, i sam datum održavanja: ove godine će manifestacija pod nazivom Vinski maraton biti održana 23-24. rujna.

Domaćini prvog ovogodišnjeg organizacijskog sastanka oko Vinskog maratona bili su kuća za odmor Baranjski dvori, (njihovo vlasništvo je električno vozilo koje je debitiralo na prošlogodišnjem vinskom maratonu).

Od organizatora smo doznali da je već tjednima veliko zanimanje za ovogodišnjim Vinskim maratonom, stoga je bilo neophodno što prije odlučiti o datumu održavanja manifestacije.

-Na dogovor smo pozvali vinare iz okolice s kojima smo zajednički odlučili kako će ove godine manifestacija biti održana 23–24. rujna. Naravno, svatko je iznio što je na posljednjoj manifestaciji po njemu bilo pozitivno, a što negativno i što je to što možemo promijeniti. Naravno, da je većina tih promjena vezana uz financijska sredstva – rekla je Hajnalka Bistrican, predsjednica organizatora, udruge Surduk, i dodala kako će ove godine manifestacija imati dvije države partnera, Mađarsku i Makedoniju.

Organizator Kristijan Horvat rekao je kako će manifestacija i ovaj puta biti dvodnevna. Poznato je kako „maraton“ ovdje znači da sudionici idu od podruma do podruma s ciljem da na što više mjesta i u što kraćem roku popiju jednu čašu vina. Prije nekoliko godina program je proširen tzv. premium vinskim maratonom, koji će se i ovaj puta održati u petak. Ovo je opušteniji, laganiji dio manifestacije u kojem je riječ o uživanju u vinu, ne o natjecanju, i na taj način se prikazuju prvorazredne datosti ovoga kraja za proizvodnju vina.

Vinski maraton, naravno niti ove godine neće biti samo u znaku vina, i sada će biti brojnih pratećih sadržaja, čije je planiranje u tijeku.

Na dogovoru je sudjelovao i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, koji je rekao kako je manifestacija tako uspješna u prvome redu zahvaljujući snagama zmajevčana, zahvaljujući zajedništvu. Ali, kako je rekao, jako su važni i oni poslovi pripreme, koje osigurava DZMH, naime, zahvaljujući tome uspjelo se dogovoriti da hrvatska Vlada pruži značajnu potporu ovoj manifestaciji, i da partner bude i Mađarska.

-DZMH i ovaj puta posve raširenih ruku stoji iza manifestacije, naime riječ je o jednoj takvoj manifestaciji koja imenima vina podruma podno Banske kose daje novu prepoznatljivost i vrijednost i od čijeg prihoda će ponuđači smještaja i  svi koji se bave turizmom imati koristi – rekao je Róbert Jankovics.

10% godišnjih noćenja regije popunjava vikend
Vinskog maratona.