Vinkovcei magyarok: közgyűlés és irodalmi est

565
Vinkovci

Április végén tartotta tisztújító közgyűlését a négy évvel ezelőtt alakult Vinkovcei Magyar Kultúregyesület. A szervezet élére Ács Rudolfot választották, majd az elmúlt évek tevékenységét összefoglaló beszámoló hangzott el. Néhány nappal később pedig egy irodalmi est keretében a Zrínyi család életével ismerkedtek meg a fontosabb történelmi események és irodalmi művek bemutatása révén.

Vinkovci városának a honvédő háború előtt több mint 1600 magyar lakosa volt. Mára ez a szám jelentősen csökkent, a legutóbbi népszámlálás szerint valamivel több, mint 150 magyar él a városban. Parányi, de összetartó magyar közösségről van szó, akik minden erejükkel arra törekszenek, hogy ápolják a magyar hagyományokat. Kultúregyesületük 2012-ben alakult.
Az április 29-én tartott tisztújító közgyűlésükön beszámoló hangzott el az elmúlt évek legjelentősebb eseményeiről. Az új héttagú elnökség a szervezet élére Ács Rudolfot választotta meg, aki az elmúlt években az egyesület alelnöki posztját töltötte be. A szervezet új elnöke megköszönte a bizalmat, és a tagságtól azt kérte, hogy a jövőben is tegyenek meg mindent azért, hogy a magyar nyelv és kultúra megmaradjon és tovább éljen Vinkovci városában.

Vinkovci
Az ülésen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke és Nádudvary-Wagner Ekaterina, a város magyar képviselője is.
Zrínyi-est
Pár nappal a tisztújító közgyűlés után került sor a szervezet által rendezett irodalmi estre. A Zrínyi-emlékév kapcsán a Zrínyi családról, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós irodalmi munkásságáról, többek között a Szigeti veszedelemről volt szó, melynek főhőse a dédapja, a szigetvári hős. A programot Mandácskó Eszter Petőfi-ösztöndíjas állította össze.