Vince-nap:magyar egyesületeink is ápolják a hagyományt

102
Vince-napi összejövetel Sepsén

Vince-napi körképünkben beszámolunk arról, hogy magyar közösségeinkben hogyan éltették idén is a régi szokásokat, a hagyományokat. A kolbászsütés, a borkóstolás természetesen mindenütt részét képezte a programnak, és a hangulatra sem lehetett panasz.

Január 22-én van Vince napja, amely már nagyon régóta a szőlő- és bortermelők ünnepe, amikor is az emberek kolbászt sütnek, bort kóstolnak és felelevenítik a régi, termésjósló népszokásokat. A Vince-napi hagyományok nem csupán a szőlő- és bortermelésre emlékeztetnek, hanem erősítik a közösségi kötelékeket is, miközben a régi tradíciókat és tudást átadják a következő generációnak. Az egyik ilyen hagyomány a „vincevessző” volt: a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett venyige állapotából próbálták megjósolni a szüret gazdagságát. A „vincevesszőket” üvegbe helyezték, meleg helyre tették, majd várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy fejlődött ki, akkor bőséges termésre számíthattak, ha viszont kevés, akkor kisebb mennyiségű borral kellett beérniük.

A drávaszögi Hegyalján korábban majdnem minden háznál volt egy borral teli pince, de az Erdődi-háton is vannak magyar szőlőtermelők, valamint a Maláka alatti területen is régen ismert volt a szőlőművelés és a borkészítés.

A sepseiek Vince-napon saját „munkájuk gyümölcsét” töltötték poharukba

Sepsén napjainkban már kevesen foglalkoznak szőlőműveléssel, azonban régebben, ahogyan a többi hegyaljai faluban is, szinte minden ház rendelkezett borral teli pincével. A HMDK sepsei alapszervezetének székházához egy borospince és néhány kisebb szőlőültetvény is tartozik, amelyeket közösen művelnek. Ősszel kalákában szüretelik le a termést, amelyből természetesen saját bort készítenek. A Vince-nap kiváló alkalom arra, hogy megízleljék közös munkájuk gyümölcsét. A sepsei „vincézés” programjában kolbász- és szalonnasütés is szerepel, ami szerves részét képezi a helyi hagyománynak, erre hétfőn kerítettek sort a székházuk udvarán.

A vörösmartiak borral öntözték meg a szőlőtőkét

Vörösmarton, amely híres a pincesorairól, ma is elég sokan foglalkoznak szőlőműveléssel. Régen a falu gazdaságának, de a gazdagságának az alapjai is ennek a tevékenységnek voltak köszönhetők. Jelenünkben a település legkiemelkedőbb eseménye az úgynevezett bormaraton, amely egy ideje már országos és nemzetközi szinten is ismert. Vince napján számos turista látogat el a helyi pincészetekhez, hogy részt vegyen a rendezvényeken és megismerje a borászat hagyományait. Vasárnap a vörösmarti Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület tagjai is szerveztek összejövetelt a nap alkalmából. A régi szokást követve kolbászt akasztottak egy szőlőtőkére, annak tövét pedig borral locsolták meg.

Vukováron is „vincéztek”

A vukovári magyarok a Vince-nap alkalmából is igyekeznek minden régi szokást feleleveníteni és megtartani. Január 22-én pedig egyesületük tagjai, mint minden évben, most is megmetszették a székházuk udvarában művelt szőlőt, és felelevenítették a termésjóslás hagyományait is. „Vincevesszőt” metszettek, amit vízzel teli üvegbe tettek, borral is meglocsolták a tőkét és kolbászt aggattak a szőlőlugasra, ami ugyancsak a népszokás részét képezi.

Kiskőszegen megtelt a székházudvar

Kiskőszeg kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik, nem mellékesen a szőlőtermeléshez is. A szüreti mulatság hagyományait a helyiek ma is ápolják, de a Vince-nap is jó alkalom számukra, hogy felelevenítsék a borkultúrával kapcsolatos népszokásokat. A kiskőszegi HMDK-alapszervezet szokásához híven idén is, mégpedig vasárnap megtartotta Vince-napi összejövetelét székházuk udvarán. Sokan összegyűltek a programra, a nyársakra kolbász, a kezekbe pedig tea és forralt bor került.

Csúzán a fiatalok „vincéztek”

Csúzán az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület tartott Vince-napot, hogy tisztelegjen a hegyaljai hagyományok előtt. Szűkebb, egyesületi keretek között sütötték a kolbászt és a szalonnát az ifjúsági otthon udvarában, és természetesen a borkóstoló sem maradt el. 

Bellyén is Vince-napot tartottak

A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai szombaton tartottak Vince-napot, a tagságból többen is a hegyaljai falvakból kerültek Bellyére, így minden évben felelevenítik a Vince-napi hagyományokat. A tagság a székházuk udvarában gyűlt össze – már hagyományosan – nyárson sütni. A jó hangulatú társalgás során a tagok visszaemlékeztek az évtizedekkel korábbi Vince-napokra is.

A Vince-napi népszokások tehát nem azok közé tartoznak, amelyek idővel feledésbe merülnek, hanem éppen ellenkezőleg: egyre többen és egyre fiatalabbak is fontosnak tartják e vidám hagyományok továbbéltetését.