Vince-napi hagyományok: továbbviszik a fiatalok

289
11-vince-csza-2

Január 22-én, Vince napján a présházakban várja a gazda a betérőket, a barátokat, az ismerősöket. Az így alakuló vidám társaságokhoz egyre több fiatal is csatlakozik, illetve ők maguk is szerveznek hagyományőrző összejöveteleket.

Vince napja a borosgazdák termésjósló napja volt, amikor szőlővesszőt metszettek, amit bevittek a szobába, és ha kihajtott, az a várható jó termés jele volt. Ezen a napon a borospincékben általában vidám mulatozás zajlik, a gazdák megvendégelik a barátokat, kolbászt, szalonnát sütnek, amit természetesen finom borral öblítenek le. A  Vince-napi hagyományokat újabban a fiatalok is ápolják. Az idei Vince ugyan nem csorgott, és az időjárás is csípős hideget tartogatott erre a napra, de ez nem jelentett akadályt a „vincézésre” érkezőknek.

Csúzán malacot sütöttek

A csúzai Kováts pincészetben már több éve alfalusi férfiak gyűlnek össze, akiket a házigazdák szíves vendéglátásban részesítenek. Kolbászt, szalonnát sütöttek nyárson, hozzá ízletes Kováts-borokat ittak, este pedig még halpaprikást is főztek. Egy másik helyszínen pedig csúzai fiatalok egy csoportja „vincézett”.

– Egész nap a szabadban voltunk, malacot sütöttünk, valamint forralt bort készítettünk bográcsban, ami igencsak jólesett a hideg nap folyamán. Nagyon jó volt a hangulat – mondta Bosnyák Tamás.

Kiskőszegen Vince-napi mulatság

Kiskőszegen, a faluközpontban sült kolbász és forralt bor illata csalogatta a „vincézőket”.  A fiatalok által kezdeményezett és magvalósított összejövetelt a helyi választmány támogatta.

– A Vince-napi mulatság a délutáni órákban kezdődött és este ért véget. Sült kolbásszal, finom borokkal vártuk az idelátogatókat. A csípős idő ellenére sokan eljöttek, zene is volt, egészen az esti órákig tartott a mulatság. A sikerre való tekintettel valószínűleg jövőre is megszervezzük ezt a programot. A bevételt pedig mindenképpen jótékony célra fogjuk fordítani – tudtam meg Ginder Anitától.

Bellyén is ápolják a hagyományokat

A bellyei HMDK-alapszervezet is rendszeresen megtartja a Vince-napot, a Savoyai Jenő-kastély mögötti lugas mellett tábortűz körül gyűltek össze a helyi magyarok.

– Több tagtársunk a hegyaljai falvakból került Bellyére, így számunkra természetes, hogy megemlékezünk a Vince-napról. Nyárson sütöttünk, babot főztünk és arról a hagyományról sem feledkeztünk meg, hogy a szőlőlugasra kolbászt kell akasztani, hogy a hiedelem szerint jó legyen a termés – nyilatkozta Sarac János, a HMDK-alapszervezet titkára.

A bellyeiek vendégeket is hívtak erre az alkalomra: a helyi választmányból és a nyugdíjas klubból is többen részt vettek a „vincézésen”.

A Vince-napi hagyományok tehát nem azon szokások közé tartoznak, amelyek idővel feledésbe merülnek, hanem éppen ellenkezőleg. Egyre többen és egyre fiatalabbak is fontosnak tartják e vidám hagyomány továbbélését.

11-vince-batina1