Vince-nap: a horvátországi magyarok is ápolják a hagyományt

0
176

Január 22-e Szent Vince napja, a borászok egyik legfontosabb termésjósló napja, melyhez több népszokás és hiedelem is fűződik. A horvátországi, különösen a drávaszögi magyarság számára olyan élő hagyományról van szó, amelyre nem illik az egyéb tradíciók kapcsán gyakran használt „felelevenítették” igénk. Ezért csak annyit kell közölnünk, hogy az alábbi összejövetelekre a hét végén került sor.

A mondás úgy tartja, hogy ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Ez azt jelenti, ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani az adott évben. Nos, ha hinni lehet a népi jóslásnak, akkor ezúttal a borászaink nehéz év elé néznek, hiszen az említett napon hideg szél fújt és havazott. Mindez viszont nem tántorította el az embereket attól, hogy megünnepeljék a Spanyolországból származó szent napját.

Sepse

A Vince-napozásnak Sepsén is nagy hagyománya van, ezért a helyi HMDK-alapszervezet is minden évben megtartja. Ilyenkor a sepsei Magyarok Otthonában összegyűlik a tagság, akik kolbászt és szalonnát sütnek, valamint ízlelgetik az egyesület saját borát. Mivel Vince napja hagyományosan a szőlészeti munkák kezdetét is jelenti, ezért a tradícióhoz hűen megmetszenek néhány szőlőtőkét is az egyesület ültetvényén.

– Mi, sepseiek már évek óta rendszeresen összejárunk „vincézni”. Korábban, amikor még nem volt székházunk, a szőlősgazdáknál gyűltünk össze, akkor ugyanis még a faluban több olyan család is volt, amelyek borászattal foglalkoztak, amióta viszont van saját székházunk, itt szoktuk megtartani az összejövetelt, ez örömmel tölt el bennünket – mondta Sipos Zoltán, a sepsei HMDK-alapszervezet elnöke.

Dályhegy

A „vincézés” nagyon népszerű közösségi esemény az Erdődi-háton is. Helyi szokás szerint a magyar szőlősgazdák ezen a napon papot hívnak, aki megáldja a tőkéket. Ezt a szokást az erdődi Hugyik pincészetben is őrzik. A római katolikus liturgia szerinti ceremóniára rendszerint január 22-én délben, a szőlőskertjük négy sarkánál kerül sor. A szalonnával és kolbásszal feldíszített tőkéket az áldás után borral is meglocsolták annak érdekében, hogy idén minél bőségesebb termés legyen.

– Amióta csak az eszemet tudom, minden évben megünnepeljük Vince napját. Ezt a tradíciót pedig szeretném, ha az unokáim is tovább vinnék, ha felcseperednek. Ilyenkor a tőkék megáldása mellett lehetőségünk van a barátkozásra és a borok kóstolgatására is, ami szintén a „szakmánk” szerves része – mondta Hugyik Imre szőlősgazda, aki hozzátette, hogy az idei ünnepség a járványhelyzet miatt szűkebb körben zajlott, és a hideg miatt kolbászt is csak a legbátrabbak sütöttek, de a népszokás így is él.

Pélmonostor

– Szervezetünk tagjai minden évben összegyűlnek Vince-napozni, noha közülünk szőlőt már nem termel senki. Ilyenkor a sütögetés mellett nótázni és beszélgetni szoktunk, felidézzük a régi szokásokat – mondta Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke.

A pélmonostori magyarok is rendszeresen megtartják a Vince-napot. Ilyenkor a helyi HMDK-alapszervezet tagjai összegyűlnek a Magyarok Otthonának udvarán, kolbászt, szalonnát sütnek, babot főznek és reménykednek abban, hogy városuk védőszentjének, Szent Mártonnak a napján, november 11-én jó és bőséges bortermést könyvelhetnek majd el.

Vukovár

Vukovár ugyan távolabb esik a Drávaszögtől, de január 22-én itt is minden a szőlészetről és a borokról szól. A termésjósló napon a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai megmetszették a helyi Magyarok Otthonának az udvarában levő szőlőtőkéiket, melyeknek a vesszőit a hagyományokhoz hűen bevitték a meleg szobába, hogy abból következtessenek majd a termésre.

Ezt az úgynevezett Vince-vesszőt vízzel teli üvegbe tették és várják, hogy kihajtson. A hiedelem szerint abban az esetben, ha sok rügy hajt ki rajta, bőségesen lesz bor, ha nem, akkor gyenge lesz a termés – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Jakumetović Rozáliától, aki hozzátette, hogy az egyesületben igyekeznek minden régi szokást feleleveníteni és megtartani, hogy ezek még sokáig ne merüljenek feledésbe.

Bellye

A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai is tartottak Vince-napot. A tagság a székházuk udvarán gyűlt össze kolbászt, szalonnát és fánkot sütni.

– A jó hangulatú társalgás során a tagok visszaemlékeztek az évtizedekkel korábbi Vince-napokra is – nyilatkozta lapunknak Varga Gábor, a HMDK bellyei egyesületének elnöke.