Vince-nap a hegyaljai falvainkban

346
P1220027

A Vince-naphoz fűződő hagyományok a Drávaszögből terjedtek el. Január 22-ét, a szőlészek, borászok védőszentjének, Szent Vincének az ünnepét hegyaljai falvainkban ma is tartják. A vörösmarti és csúzai pincészetek idén is megteltek vendégekkel. A borosgazdák többsége hagyományos módon, baráti társaságban „vincézett”, a nagyobb borászatokban turisztikai eseménnyé vált a dolog.

 

A szőlészek, borászok termésjósló napja

Elsősorban a szőlészek, borászok figyelik ezen a napon az időjárást, és következtetnek belőle az év leendő termésének a mennyiségére. Az idei Vince-napon szép volt az idő, ebből az következik, hogy az év is jó lesz. Ámbár az enyhe tél nem igazán kedvező a mezőgazdaságra nézve.

Ifj. Gerstmajer Mihály neves vörösmarti bortermelő szerint már évek óta nem volt ilyen tavaszias időjárás januárban.

– Az enyhe időjárás nem befolyásolja az idei termést, egyedül a tavaszi fagyok okozhatnak kárt – mondta a borász.

P1220016A Gerstmajer-pincészetbe az előző évekhez hasonlóan most is nagyon sokan ellátogattak. A borkóstolás és szabadtéri sütés mellett a bográcsos bab sem maradt ki a menüből.

Nemcsak Gerstmajeréknál gyűlt össze vidám társaság ezen a napon. A többi vörösmarti és csúzai présház előtt is kisebb-nagyobb csoportok ünnepeltek. A legtöbb helyen hagyományos módon töltötték a Vince-napot: szűkebb társaságban olyan kolbászt, szalonnát sütöttek, amelyeket nemrég akasztottak le a füstőlőből, a házigazda pedig borral kínálta a vendégeket.

A csúzai Kovátsék is a baráti kört fogadták ezen a napon, hagyományaikhoz híven Kopácsról vártak vendégeket. A kopácsi Molnár Tivadarék sem először „vincéztek” náluk. Tivadar elmondta, a két település között régen egyfajta cserekereskedelem működött.

– Mivel Kopácson mindig a hal volt a fő portéka, Csúzán pedig a bor, gyakran cserélték egymás között a két fontos cikket – mondta Molnár Tivadar.

Az effajta üzletelés ma már nem működik, viszont a Csúzán töltött Vince-napokkor a kopácsi vendégek rendszerint halpaprikást főznek, borral pedig Kováts gazda látja el a társaságot.

Néhány helyen bográcsos került terítékre, a hagyományok tisztelői pedig nyárson sütögettek, a bor viszont egyetlen „vincéző” társaságnál sem maradt ki. Ami pedig a slusszkulcsot illeti, jobban járt, aki otthon hagyta/hagyhatta, mert a rendőrök árgus szemmel figyelték a  közutakat.

 

 

{fcomments}