Vigyázat: cukros bácsik – és nénik – az utcákon és a világhálón is!

216
11-cukros

Az egyre nagyobb függetlenség, az egyre több aberrált és beteg ember egyre nagyobb veszélyt jelent a gyerekekre. Az elmúlt hetekben több olyan esetről is lehetett olvasni, hallani, hogy 10-12 éves gyerekeket próbáltak idegenek a kocsijukba csalogatni. De nem csak az utcán, a világhálón is próbálkoznak.

Legutóbb az a hír borzolta fel a kedélyeket, hogy egy Zágráb közeli településen egy iskola felé tartó 12 éves kislányt egy elsötétített kombiba próbálta becsalogatni egy férfi és egy nő. Csokoládét kínáltak neki, a kislány azonban szerencsére annyira megijedt, hogy futva menekült be az iskolába, ahol az igazgató azonnal jelentette az esetet a rendőrségnek.

Mint kiderült, ez nem az első eset volt. Egy hónap alatt hét bejelentés érkezett a rendőrségre. Először egy hatéves kislányt próbált egy ismeretlen nő elrabolni Vojnićban, majd Ogulinban. Duga Resában és más településen is édességgel próbálták a gépkocsiba csalogatni a kiskorúakat. Miután ezek az esetek nyilvánosságra kerültek, több helyről is jelentették, hogy iskolájuk közelében gyanús kombit láttak. Több iskola is óvintézkedéseket foganatosított, és folyamatosan figyelik a tanintézmények környékét, a szülőket pedig arra kérik, hogy valaki mindig kísérje el a gyereket az iskolába.

Az ilyen és hasonló esetekről korábban csak a tévéből értesültünk, illetve a filmekben láttunk. Persze a szülők többsége eddig is arra figyelmeztette gyerekét, hogy idegennel ne álljon szóba, az autójába ne szálljon be, ha pedig megpróbál valaki erőszakoskodni vele, kiáltson segítségért.

Cukros bácsik a neten is

Ma már nemcsak az utcán leselkednek veszélyek a gyerekekre. A fiatalkorúakra „specializálódott” beteg emberek előszeretettel vetik ki hálójukat a gyerek chatelőkre. „Természetesen” hamis adatokat adnak meg magukról, majd „megbarátkoznak” a gyerekkel, és miután már fotót is kértek róla, arra próbálják rávenni, hogy élőben is mutassa meg magát, először csak a webkamera előtt, majd személyes találkozóra is megpróbálják rávenni.

Mit tehet ilyenkor a szülő?

A szakértők először is azt javasolják, az internetre csatlakoztatott számítógép ne a gyerekszobában legyen, hanem a nappaliban, hogy könnyebben oda lehessen figyelni a gyerekre, és rá tudjunk kérdezni, hogy éppen kivel trécsel, milyen oldalakat látogat. Többször is el kell neki mondanunk, hogy mi az, amit megnézhet, és mi az, amit nem, és a leselkedő veszélyekre is érdemes felhívni a figyelmét.