Vidékfejlesztési együttműködés a Kárpát-medencében

193
nvs

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) megnyitója alkalmával, szeptember 28-án tartották második ülésüket a nemzeti stratégiai program magyarországi és határon túli képviselői. Horvátország magyarságát ezúttal is Jakab Sándor, a HMDK elnöke, valamint Noll Nándor állatorvos, a Magyar Állatorvosok Világszövetségének horvátországi tagja képviselték.

A határon túli magyarság nagy része vidéken él, vidéki körülmények között kellene boldogulnia, miközben a vidék továbbra is válságban van, adottságai kihasználatlanok, ráadásul az EU is gyakran kényszerít ezen térségekre a hagyományaitól eltérő, idegen szabályokat.
– Ennek ellensúlyozására szükséges a szomszédos országok egymás melletti régióinak. összefogása a vidék elnéptelenedésének, a gazdatársadalom elöregedésének megállítása, a családi gazdaságok, vállalkozások felemelkedése érdekében. A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium megalkotta a Nemzeti Vidékstratégiát (NVS), ezen belül, illetve emellett a Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködések programját abban a meggyőződésben, hogy a program összhangban van a határon túli magyarság, a szomszédos államok és az Európai Unió érdekeivel, szolgálja a vidék egyetemes felemelkedését, a tapasztalatok és a szaktudás cseréjét, a saját piacok megteremtését. Ezért a HMDK elkészíti vidékünk vállalkozóinak a regiszterét annak érdekében, hogy kis- és közepes vállalkozóink minél hatékonyabban tudjanak élni a program nyújtotta lehetőségekkel – nyilatkozta lapunknak Jakab Sándor.