Vidám volt a vasárnap Újbezdánban

0
122

Az újbezdáni Kultúr- és Művészeti Egyesület idén is megszervezte a már hagyományosnak tekinthető vidám őszi estjét. A mostani rendezvény azért is volt különleges, mert 40 év után (bács)bezdáni fellépők is színpadra léptek.

Az újbezdáni kultúregyesületnek aktív kórusa, tamburazenekara és színjátszó köre is van. Egész évben szerveznek programokat helyben, valamint gyakran vendégszerepelnek különböző rendezvényeken, sokszor egész estés programokat is vállalnak.

Egyik hagyományos programjuk a vidám őszi est, melyet már évek óta nagy sikerrel rendeznek meg. Kezdetben elsősorban színjátszó csoportok humoros előadásaiból állt a műsor, majd később az előadó-művészet más műfajaival is bővült. Az idei rendezvényen a házigazdák három szekciója mellett bemutatkoztak a csúzai Pódium színjátszói is, de a vajdasági Bezdánból is érkeztek színészek. Utóbbiak fellépése különösen jelentős, hiszen Újbezdánt egykoron bácsbezdáni kubikosok alapították, ezért a kötelék a két falu lakói között igen erős. A településeken működő kultúregyesületek régen gyakori vendégek voltak egymás rendezvényein, ám a történelmi változások ezt a tradíciót megszakították. Most 40 év kihagyás után ez a kulturális kapcsolat újjászületett, és a program egyik részében a bezdáni Petőfi Sándor Kultúregyesület színészei szórakoztatták az újbezdáni közönséget.

– A vidám esttel minden évben az a célunk, hogy kicsit kimozdítsuk az embereket a szürke hétköznapokból, hiszen nevetni mindenki szeret. Külön öröm számunkra, hogy ennyi év után ismét sikerült felvenni a kapcsolatot a bezdániakkal, és vendégül láthattuk őket. Ez számunkra különösen fontos, hiszen mégis „egy tőről” fakadunk velük – mondta Horvát Ibolya, az újbezdáni kultúregyesület elnöke.

A rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki az est elején köszöntötte a résztvevőket.

A vidám őszi estet a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.