Vidám farsangi télűző „kakaskodás“ – lezajlott a 21. Várdaróci Kakasütés

286

Kis- és nagykakasok felvonulása, a kakasütés hagyományának felelevenítése, a kakaspaprikás illata, táncmulatság és az elmaradhatatlan farsangi fánk jegyében telt a hétvégén megtartott Várdaróci Kakasütés.

A hétvégén a Várdaróc központjában álló óriási kakasszobor szinte eltűnt a színes forgatagban, ahol kakasjelmezbe öltözött fiatalok és kakasos fejdíszt viselő farsangolók gyülekeztek a drávaszögi magyarság egyik legismertebb farsangi rendezvényére, a Kakasütésre.

A kakasütés hagyománya

A múltban húshagyókedd délutánján valamelyik kocsma előtti téren levágott kakasfejet vagy élő kakast ástak a földbe. Az érdeklődő nézők, fiatalok körülállták, majd a kakasütésre vállalkozó szemét bekötötték. Miután körbeforgatták, egy bottal kellett leütnie a kakas fejét. Ha nem járt sikerrel, más következett, egészen addig, míg valaki nem teljesítette a feladatot.  A mai hagyományápolóknak természetesen már plüss kakasfejet kell eltalálniuk. Lányok veszik célba, továbbra is bekötött szemmel. Aki eltalálja, ajándékot kap, és azt tartják, hogy az illető hamarosan férjhez fog menni… Ennek a farsangi szokásnak része a felvonulás is. Kakasjelmezes fiatalok vonulnak fel a település utcáin, lovas kocsis, zenés kísérettel, „körbekakaskodják” a nézelődő hölgyeket, akiktől tojást kapnak cserébe. A lovas kocsis felvonulás szerves részét képezi a csónak és a kályha is, amelyek az árvíztől való megmenekülés szimbólumai. A már Kárpát-medencei szinten ismert hagyomány a Külhoni Magyar Értéktár részét is képezi.

Télűzés daróci módra

A várdaróci fiatalok által elindított rendezvény immár 21. „kiadásán“ vehettek részt a látogatók. A helyi Tájház és Iskolamúzeum kapuit is megnyitották a program első napján, és nyílt nap keretében lehetett megtekinteni a falu múltjából összegyűjtött emlékeket, tárgyakat. Közben egyre több kakasjelmezes fiatal gyűlt össze, majd lovas kocsival az élen, a kórógyi Aranycsárdás húzta muzsikaszóval elindult a farsangi felvonulás, a „kakasok“ az utcán álló hölgyeket „körbekakaskodva“ gyűjtötték a tojásokat. Közben a tájháztól elindult a „kiskakasok“, a szintén kakas- és egyéb jelmezbe öltözött gyerekek menete is. A vidám társaság ezt követően a központban gyűlt össze, hogy felelevenítse a kakasütés hagyományát, amelyben idén a próbát tevő lányok igencsak ügyesnek bizonyultak, hiszen többüknek sikerült bekötött szemmel is lecsapnia a plüss kakasfejet, így ha hiszünk a néphagyománynak, akkor gazdag esküvői szezon elé nézünk.

Több mint 2000 fánkot sütöttek

Farsangi mulatság pedig nincs fánk nélkül, ebben a diszciplinában a helyi asszonyok idén rekordot döntöttek, hiszen hét vájdlingban dagasztották a finomságot, pontosan nem számolták, de az biztos, hogy több mint 2000 fánk kiosztására került sor az egybegyűltek között. A helyi Vadkan Vadásztársaság pedig kakaspaprikást készített és osztott ki kóstolókat a kicsit „konkrétabb“ falatokra vágyók között.

Mindenki táncolt

Már a program szabadtéri részében is táncra perdültek a farsangolók, de később még inkább teret nyert a táncmulatság. A kultúrműsoban bemutatkoztak a „profik“, a néptáncosaink, akiknek a jóvoltából vidámságot sugárzott a színpad. A házigazda Gerle gyermektánccsoport mellett fellépett még a pélmonostori Csillagocskák és a Csillagszemű gyermektánccsoport, a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények néptánccsoport és a vukovári Őszirózsa Népdalkör. A közönség soraiban tapsolt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke és Császár Zoltán eszéki magyar konzul is. A fellépők bebizonyították, hogy a színpad mindenkié, hiszen gyakorlatilag az összes korosztály képviseltette magát. Aki pedig a műsor alatt kedvet kapott a mulatozáshoz, ott maradt az esti bálon, ahol a kórógyi Aranycsárdással húzattathatta el a nótáját.

Címvédés a vasárnapi kakaspaprikás-főző versenyen

Ha már kakas, akkor természetesen az egyik közkedvelt baranyai étel, a kakaspaprikás főzésében rendeztek versenyt a gasztronómia szerelmeseinek. 23 csapat nevezett be, és a pandémia előtti utolsó győztes, a kopácsi Farahó Zsolt ahogy visszahozta, úgy el is vitte ismét a vándorserleget, hiszen a háromtagú zsűri idén az ő főztjét tartotta a legfinomabbnak. A második helyet a bellyei Balog Matija, a harmadikat pedig a várdaróci Vadkan Vadásztársaság szakácsai szerezték meg.

Az idei várdaróci „kakasoskodás“  is fergeteges hangulatban zajlott a Várdaróc Magyar Kultúregyesület lelkes hagyományőrző tevékenységének köszönthetően, így kijelenthetjük, hogy nyugodt szívvel várhatjuk a tavaszt.

A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap és a HMDK támogatta.