Vesztőhelyek az utak mentén – előadás Bellyén

0
53

Gombor László Pécs, Siklós és Bellye újkori vesztőhelyeiről tartott előadást a HMDK bellyei alapszervezetének a székhelyén. Kutatásaiból kiderül, Bellye település közelében is volt vesztőhely, melyet egy 1770-ből ránk maradt térképen be is jelöltek.

Gombor László geológus, mérnök Pécs, Siklós és Bellye újkori vesztőhelyeinek lokalizálását végezte el. A munka során régészeti adatokra, a vesztőhelyek ismert telepítési szempontjaira, valamint a helyi emlékezetet is őrző dűlőnévanyagra támaszkodott.

Központi forrásbázisát az Első Katonai Felmérés georeferált adatai jelentették, amelyeket – jól felismerhető terepalakulatok alapján, a kor technikai adottságainak ismeretében – helyi kutatók sokban pontosíthatnak. A munka távlati céljaként egy teljes vesztőhelykataszter összeállítása fogalmazódott meg.

A vesztőhelyek működésével kapcsolatban érdekes információ, hogy ahol a kivégzettek elhunytak, ott el is hantolták őket. Ennek oka nem más, minthogy a megszentelt temető nem fogadta be őket, de ugyanígy ide hozták az öngyilkosokat is. Ezért a vesztőhely környékén gyakran találni olyan sírokat, ahol akár két halott kutyával van eltemetve.

Varga Gábor, a bellyei HMDK-alapszervezet elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a helyi közönség számára leginkább az itteni adatok voltak érdekesek, Gombor László kutatásaiból kiderült, hogy Bellye és Dárda közelében is volt kivégzőhely, melyet egy 1770-ben keltezett térképen be is jelöltek. A vesztőhelyeket az elrettentés kedvéért többnyire forgalmas utak mellett állították fel. Erre az itteni vesztőhelyek telepítésekor is odafigyeltek, hogy mindenki lássa, ezen a vidéken is keményen bánnak a bűnözőkkel.