Vers-zarándoklat Szent László király tiszteletére

697

A Drávaszögben és Szlavóniában ért véget Tóth Péter Lóránt vers-zarándoklata, mellyel azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a költemények által közelebb hozza egymáshoz a magyarországi, a vajdasági és a horvátországi magyarokat, valamint hogy még jobban megismerteti közönségével Szent László királyunk életművét, akinek a tiszteletére elindította a vers-zarándoklatot.

Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondót nem kell bemutatnunk olvasóinknak, hiszen már több alkalommal járt nálunk, a Drávaszögben. József Attiláról és az 1956-os forradalomról szóló rendhagyó óráit hozta el iskoláinkba, nagy sikert aratva a diákok és felnőttek körében egyaránt.

Ezúttal nem „négy keréken” járja a Kárpát-medencét, hanem gyalogszerrel érkezett egészen szülővárosából, a magyarországi Kunszentmiklósról, a vajdasági Bezdánt is útba ejtve, végállomása pedig a szlavóniai Szentlászló volt.

Szent László királyunk tiszteletére indított vers-zarándoklata 260 kilométer hosszú, és összesen 14 állomásból áll. Tizennégy magyarországi, vajdasági és drávaszögi település templomában tart versekkel átszőtt előadást lovagkirályunkról Uram Isten és Szent László címmel.

Tóth Péter Lóránt lapunknak elmondta, régóta tervezett egy verses előadásokkal egybekötött gyalogos túrát, és idén nyáron fogalmazódott meg benne, hogy László király tiszteletére összekösse a három országot.

– Az volt a zarándoklat egyik célja, hogy Magyarország, a Vajdaság és a Drávaszög magyarjai összekapcsolódjanak a verseken keresztül – mondta Péter, hozzátéve, úgy látta, ezen terve sikerült, hiszen a magyarországiak melegen üdvözölték a bezdániakat, a bezdániak a vörösmartiakat, és így tovább, az úti cél végéig.

Előadásaival Szent László királyunkat hozza közelebb közönségéhez

Augusztus 21-én indult útnak Kunszentmiklósról, esténként zarándokszállásokon, templomok mellett, plébániákon szállt meg. Múlt szerdán lépte át a szerb-horvát határt, a bezdáni hívek elkísérték a határig. Nálunk a vörösmartiak fogadták őket elsőként, csütörtökön Kopácsra ért, ahonnan Eszéken keresztül Szentlászlóra folytatta útját. A magyarországi és vajdasági állomásokhoz hasonlóan nálunk is minden településen előadást tartott a helyi híveknek László király életéről.

– Az eredeti tervem az volt, hogy azokon a helyszíneken, ahol megáll a vers-zarándoklat, megemlékezünk a királyról. Nemcsak azért, mert Szent László-emlékév van, ami miatt most kicsit jobban előtérbe kerül a személye, hanem azért is, mert úgy gondolom, László királynak olyan jellembeli tulajdonságai voltak, amelyeket mi itt, 2017-ben megpróbálhatunk magunkévá tenni – tudtuk meg Pétertől.

Előadásaiban Arany János-versek is helyet kaptak, hiszen Arany-emlékév is van, de elsősorban Szent László király életéről, legendáiról mesélt közönségének.

– Az egymásra odafigyelésen kívül a vers-zarándoklat célja továbbá az is, hogy László királyt jobban megismertessem a közönségemmel, és hogy verseket mondjak. Szerintem a költemények egy kicsit megkönnyítik a mindennapi életünket, olyanok, akár egy pajzs. Azt gondolom, hogyha magyar irodalmat olvasunk, többet foglalkozunk a kultúránkkal, az nekünk is vért lehet a mindennapok küzdelmeiben, akárcsak László királynak a pajzs a csatában – állítja Péter.

Az a terve, hogy előadását szélesebb körben is bemutassa a Kárpát-medencében. A gyalogos vers-zarándoklattal kapcsolatban is pozitívak a tapasztalatai, ezért ezt is folytatná a jövőben.

– Állandóan rohanok. Az előadásaimra busszal, vonattal, repülővel vagy autóval megyek egyik helyről a másikra, és ez nekem most nagyon jó lassulási folyamat volt. Több időt tudtam foglalkozni kicsit önmagammal, a természettel, istennel – fejtette ki Péter.

Szeretne ebből hagyományt teremteni, és minden év augusztusában, Szent István ünnepének másnapján indulna útnak, vers-zarándoklatába más témájú előadásokat is beleszőne, és más településeket is útba ejtene.