Vérhiány van Eszéken

0
97

Nyáron a kánikula és a szabadságok miatt jelentősen csökken a véradói aktivitás, így sokszor hiány alakulhat ki a ritkábbnak számító vércsoportokból, ami fontos műtétek elhalasztását idézheti elő.

Az eszéki kórházban a múlt héten rendkívüli állapotot hirdettek a vérhiány miatt, ami egyelőre megoldódott, azonban továbbra is várnak minden önkéntes véradót.

Mielőtt azonban vért adnánk, jó, ha odafigyelünk néhány dologra.

Nagyon fontos például, hogy a donor elegendő folyadékot igyon a véradás előtt, az átmeneti folyadékvesztés így kevésbé terheli meg a szervezetét. Mivel a véradás nem klasszikus vérvételt jelent, ezért nem szükséges és nem is szerencsés éhgyomorral menni. Továbbá a véradás feltétele, hogy a donor 18 évesnél idősebb, de 65 évesnél fiatalabb legyen, valamint testtömege érje el az 55 kg-ot. A férfiak évente legfeljebb 4, míg a nők 3 alkalommal adhatnak vért.

A véradásról és annak fontosságról a laskói Ferenc Ineszt kérdeztük, aki nővérként számos alkalommal adott már vért.

Ferenc Inesz

– Tanulmányaim során az egészségügyi egyetemen sok előadást hallgattam a vér hiányáról, a véradásról és annak fontosságáról. Már azokban az években is állandó véradó voltam, és most diplomás nővérként úgy érzem, kötelességem is a váradás. Én nőként minden 4. hónapban tudok vért adni, és igyekszem is minden alkalommal „megcsapoltatni” magam. Azért is jó dolog a véradás, mivel a donorok több ellenőrzésen is átesnek, hiszen csak az egészséges vér használható fel, így hát saját egészségi állapotunkat is nyomon követhetjük – tudtuk meg Ferenc Inesztől. Az ifjú nővér elmondta azt is, aki megteheti és van bátorsága hozzá, adjon vért és segítsen, hiszen nekünk ez mindössze 15 percbe telik, valakinek pedig az élete függhet tőle.

Az eszéki kórházban továbbra is minden véradót szeretettel várnak. A véradásra vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat és a betegkártyánkat.