Vendégségben Magyarországon: külhoni magyar fiatalok találkozója

194
08-vendgsgben-bp

Budapest – A Hungarofest Nonprofit Kft. szervezésében idén két kontinens 17 országából összesen 450 fiatal vett részt augusztus 19-26. között a Vendégségben Magyarországon – Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója elnevezésű rendezvényen. Köztük volt négy horvátországi magyar táncegyüttes is.

A Hungarofest Nonprofit Kft. a magyar  Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával szervezte meg az augusztus 19-től egy hétig tartó Vendégségben Magyarországon – Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója elnevezésű rendezvényt. A program során a résztvevők anyanyelvi környezetben történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodtak, de jó alkalom volt ez az  intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására is. Ezenkívül bemutatkozhattak a  művészeti együttesek, valamint közművelődési és szórakoztató program is szerepelt a találkozó eseményei között. A találkozó kiemelt eseményei a Liszt-emlékévhez kapcsolódtak.

 

A horvátországi magyarok is bemutatkoztak

A találkozó a művészeti együttesek és a résztvevők saját tájegységükre jellemző ételeinek és italainak a bemutatójával kezdődött. A résztvevő csoportoknak – köztük a horvátországi magyar táncegyütteseknek is – többször is volt alkalmuk műsoruk bemutatására, így pl. a budai várban a Mesterségek Ünnepén, a pesthidegkúti Nyári Fesztiválon, valamint a Gödöllői Fesztivál keretében is felléptek.

– Részt vettünk városnézésen is, történelmünk és zenetörténelmünk kimagasló személyiségeinek, így Liszt Ferencnek az életútjára emlékezve. A gödöllői királyi kastélyban egy zenés irodalmi est keretében emlékeztünk meg Lisztről. Voltunk a szentendrei skanzenben is, ahol kiscsoportos kézműves foglalkozásokon is részt vehettünk, a városnézés során pedig megnéztük többek között a marcipánmúzeumot is. Ezenkívül sétahajózás,  strandolás, esti táncház is szerepelt a programban. A három táncegyüttes nevében elmondhatom, hogy nagyon jól érzetük magunkat, és köszönjük a vendéglátóknak a sok szép élményt – nyilatkozta Déra Nándor koordinátor.

Horvátországból a laskói és a szentlászló Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja, a lacházi járás Ady Endre Magyar Kultúregyesület táncosai és a pélmonostori „Kopogtatók” Gyermek Népitánc-együttes vett részt az egyhetes rendezvényen.

08-Vendgsgben-Budapesten--1